Δικηγόροι: Αποχές-βόμβα για τα έσοδα των Ταμείων

Στοχευμένες «λευκές απεργίες» για την αύξηση των εισφορών τους και προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο!

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Να «στεγνώσουν» τα ασφαλιστικά ταμεία, που ένα μέρος των εσόδων τους εκκρεμεί και συνήθως κερδίζεται στα δικαστήρια, επιχειρούν οι δικηγόροι της χώρας, ως ύστατη αντίδραση στην αφαίμαξη του εισοδήματός τους μέσω της υπέρμετρης αύξησης των εισφορών τους, όπως και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών.

Η στόχευση είναι προφανής και πιθανόν θα φέρει δυσμενή αποτελέσματα για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα δουν τις δίκες τους να χάνονται ή, στην καλύτερη περίπτωση, να αναβάλλονται στο διηνεκές, δεδομένου ότι οι δικηγόροι θα απέχουν -καταρχάς- από τις 22 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, με προοπτική επέκτασης.

Συγκεκριμένα:

  • Οι έμμισθοι δικηγόροι των ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΕΟΠΥΥ θα απέχουν από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων κ.λπ.).
  • Στοχευμένη αποχή από δίκες του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και του ΕΟΠΥΥ, στις οποίες οι παραπάνω φορείς είναι ενάγοντες, αιτούντες, προσφεύγοντες ή ανακόπτοντες, διεκδικούν δηλαδή χρήματα από ασφαλισμένους. Ειδικώς ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποχή από όλες τις διαδικασίες με τις οποίες ο ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ ή ο ΕΟΠΠΥ έχουν ασκήσει το ένδικο βοήθημα ή μέσο.
  • Ποινικές δίκες: αποχή από κοινωνικοασφαλιστικές υποθέσεις (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών).

Και οι δύο κατηγορίες δικών προσφέρουν ουσιαστικά έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και κατοχυρώνουν επίσης δικαιώματά τους, τα οποία κινδυνεύουν να απολέσουν αν αρνούνται οι δικηγόροι να παρασταθούν στην εκδίκαση. Το μέτρο είναι ιδιαίτερα σοβαρό και προφανώς θα ασκήσει ισχυρή πίεση στις διοικήσεις των Ταμείων.

Οι δικηγόροι επίσης θα προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων που θα εκδοθούν σε εφαρμογή των νέων διατάξεων, ενώ θα υπάρξει και προσφυγή ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα