Aρχίζουν οι έρευνες για το πετρέλαιο

ExxonMobil, Total, ΕΛ.ΠΕ. είδαν τα πρώτα στοιχεία και είναι έτοιμες για το επόμενο βήμα

Υπογράφονται συμβάσεις εντός της εβδομάδας. Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Ξένοι κολοσσοί σχεδιάζουν «χρυσές» μπίζνες

Και… σεναριο για λαϊκή κατανάλωση: Θα πληρώνονται οι συντάξεις από τις εξορύξεις

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Ο Σουλτάνος και η βαρβαρότητα

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Μπλόκο στην αυτασφάλιση λόγω χρεών

►Μακρόν… Αιγίνης ο Κυριάκος

►Ο Σόιμπλε απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα!

►Οι μεγάλοι «ξεπλένουν» στη Μάλτα!

►Σάλος με Μπαξεβάνη

►Επεσε στην Πόλη

«Μαγνήτης» το πετρέλαιο στην Κρήτη και στο Ιόνιο

Ξένοι κολοσσοί ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Του
Φώτη Κόλλια
[email protected]

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μετά τις επαφές που είχαν στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα στελέχη των διεθνών ομίλων ExxonMobil και Total. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Ετσι, φούντωσαν και οι πληροφορίες ότι, εκτός από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι διεθνείς όμιλοι, μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), βλέπουν νέες περιοχές τόσο στο Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης.

Μολονότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, οι πληροφορίες φέρουν την ExxonMobil να εισέρχεται στην κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ. – Total – Edison, που έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό για έρευνα/εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, στην Κέρκυρα. Αλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν την είσοδο του διεθνούς ομίλου και στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛ.ΠΕ. Εκτός από τα οικόπεδα 2 και 1 στο Ιόνιο, πρόκειται για τον Πατραϊκό Κόλπο, το οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και για δύο χερσαίες περιοχές στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και σε Αρτα – Πρέβεζα.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι και η δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ ExxonMobil – Total – ΕΛ.ΠΕ., η οποία θα διεκδικήσει την έρευνα και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων σε νέες περιοχές τόσο του Ιονίου όσο και νοτίως της Κρήτης. Αν και η έρευνα νότια της Κρήτης θεωρείται «ακριβό σπορ», στελέχη που προβλέπουν ότι οι διεθνείς όμιλοι «βλέπουν» και αυτή την περιοχή επισημαίνουν πως μπορεί το κόστος έρευνας να είναι υψηλό, αλλά και τα πιθανά κοιτάσματα θα είναι μεγάλα.

Εκτιμήσεις

Στηρίζουν δε την άποψή τους στις εκτιμήσεις πετρελαϊκών ομίλων, σύμφωνα με τις οποίες νοτίως της Κρήτης υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί παρόμοιοι με το τεράστιο κοίτασμα «Zor» στην Αίγυπτο. Η Total έχει ήδη συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πραγματοποίηση αντίστοιχων ερευνών στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ προ εβδομάδων υπεγράφη η σύμβαση της Κύπρου με την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum για το οικόπεδο 10.

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil και η Total ήταν οι μοναδικές πολυεθνικές εταιρίες που είχαν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα από τις έρευνες που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική PGS σε 20 περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων οικοπέδων δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, καθώς ολοκληρώθηκε εν μέσω πολιτικής αναταραχής στη χώρα και με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να ακολουθεί επαμφοτερίζουσα στάση για αρκετούς μήνες.

Τώρα, όμως, τόσο τα ΕΛ.ΠΕ. (που είχαν κατέβει στον πρώτο διαγωνισμό) όσο και οι διεθνείς όμιλοι, όπως οι ExxonMobil και Total, φαίνεται ότι επανεξετάζουν τη στάση τους και με βάση τα δεδομένα σε Κύπρο και Αίγυπτο. Φέρεται ότι μελετούν επιπλέον περιοχές στο Ιόνιο, που δεν είχαν ενταχθεί στον γύρο παραχωρήσεων τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ το 2014, αλλά και νότια της Κρήτης.

Επισήμως

Τα σενάρια θα τερματιστούν όταν οι τρεις φερόμενοι ως συνεταίροι (ExxonMobil – Total – ΕΛ.ΠΕ.) καταθέσουν επίσημο ενδιαφέρον για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Η υπόθεση με την έρευνα για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα μείνει στην επικαιρότητα και αυτή την εβδομάδα, καθώς την Πέμπτη υπογράφονται οι συμβάσεις με τα ΕΛ.ΠΕ. για την παραχώρηση των χερσαίων περιοχών Αρτας – Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου, και με την Energean για την Αιτωλοακαρνανία.
Η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) έχει υποστηρίξει πρόσφατα ότι θα προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες τόσο στο Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης, αλλά και σε στοχευμένες περιοχές που εμφανίζονται να έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με τα νέα στοιχεία εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Συντάξεις από τις… εξορύξεις

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των συντάξεων. Τη στιγμή που οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται και άλλο με το τέταρτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδεθούν οι συντάξεις με την άντληση πετρελαίου. Προοπτική φυσικά που παραπέμπει στο πολύ απώτερο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για μεγιστοποίηση του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μελετώνται παραλλαγές του νορβηγικού μοντέλου. Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας υποστηρίζεται από την πετρελαϊκή εταιρία της χώρας που κάνει εξορύξεις πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα