Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

H ελληνική αγορά, και όχι μόνο, και πολλοί ξένοι επενδυτές αναρωτιούνται προς τα πού θα κινηθεί κατά το β’ εξάμηνο το ελληνικό Χρηματιστήριο. Το δεδομένο είναι ότι πρόκειται για το πιο κερδοφόρο προϊόν της αγοράς που θα μπορούσε κάποιος να επενδύσει απ’ την αρχή του 2017 και να έχει έτσι ένα ικανοποιητικό έως πολύ μεγάλο κέρδος στο εισόδημά του. Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους σάς αναφέρουμε ότι στη δεύτερη θέση δεν είναι ένα άλλο Χρηματιστήριο, αλλά ένα εμπόρευμα.

Για όποιον είχε επενδύσει στα σιτηρά, η αύξηση ξεπερνάει το 25%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στην τέταρτη ο δείκτης MSCI και στην πέμπτη το ισπανικό χρηματιστήριο. Κάπως έτσι λοιπόν αναρωτιούνται όλοι αν θα υπάρξει έκρηξη και στο β’ εξάμηνο στο Χρηματιστήριό μας, μια και όλα συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα τα ελληνικά ομόλογα τρέχουν σε επίπεδα προ του Μνημονίου, ενώ ο δείκτης φαίνεται ότι έχει πολύ εύκολα τις 850 μονάδες τις επόμενες μέρες.

Τα ξένα funds που κυριαρχούν ποσοστιαία ως επενδυτές στην αγορά μας τοποθετούν ως σημείο καμπής μια δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Βλέπουν και τα θετικά σήματα από τους ξένους οίκους, με πρώτο τον Fitch ν’ αναβαθμίζει τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών σε CCC από το F όπου βρίσκονταν, όπως και ο Moody’s, που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών τραπεζών καθώς και την αξιολόγηση καλυμμένων με στεγαστικά ομολογιακών δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Εξοδος στις αγορές

Η τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές ήταν το 2014. Από κει και πέρα η έκδοση εξάμηνων εντόκων, στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ την περασμένη βδομάδα, είχε αυξημένη συμμετοχή και από ξένες τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να έχει φτάσει η στιγμή για μια έξοδο στις αγορές, η οποία θα υποστηριχθεί και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Βεβαίως σε όλ’ αυτά υπάρχουν και τμήματα επενδυτικών τραπεζών που διαφωνούν.

Πρώτη απ’ όλες η ABN AMRO, η οποία σημειώνει ότι, αν και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές, εκείνη θα ήταν επιφυλακτική όσον αφορά τη συμμετοχή σε μια έκδοση ελληνικού ομολόγου, πιστεύοντας ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος απλώς μετέθεσε το πρόβλημα, το οποίο είναι ένα και βασικό: Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Και η Κομισιόν και το ΔΝΤ πιστεύουν ότι κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες και χωρίς το κούρεμά του δεν είναι. Για την τράπεζα σημαντική θα ήταν η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, κάτι που δεν συμβαίνει. Ενώ η ΕΚΤ δέχεται τα ελληνικά ομόλογα να χρησιμοποιούνται ως collateral για ρευστότητα, επιμένει να μην τα δέχεται στο πλαίσιο της αγοράς του QE, ώστε ν’ αγοραστούν από την ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Κομισιόν και το ΔΝΤ έχουν δίκιο όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κι εδώ έρχεται η Citigroup, συνήθως επικριτική για την ελληνική οικονομία, να τονίσει ότι η δόση των 8,5 δισ. ευρώ, που δόθηκε στην κυβέρνηση, θα δώσει ζωή στη χώρα ως την άνοιξη του 2018. Κι ενώ τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν ακόμη 86 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητα και προφανώς θα δοθεί παράταση, θεωρεί ότι είναι απίθανο η χώρα να έχει προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές, χωρίς αυτή να είναι «προστατευμένη», άρα κάλπικη.

Τέλος πάντων, όλ’ αυτά είναι θεωρίες, οι οποίες έχουμε δει ν’ ανατρέπονται πολλές φορές στο παρελθόν, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και κυρίως όταν το θέλουν οι Γερμανοί. Με αυτή την έννοια, περισσότερο μας ενδιαφέρει πλέον πού μπορεί να φτάσουν ο 25άρης και οι μετοχές που τον αποτελούν στο τρέχον εξάμηνο, παρά τι θα συμβεί τελικά τον Αύγουστο του 2018.

Γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα, λίγο προτού φύγουν και οι τελευταίοι φανατικοί του Χρηματιστηρίου για διακοπές, θα σας δώσουμε έναν οδικό χάρτη αγορών, όπως προσπαθούμε να κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε πού θα μας πάει το δεύτερο και πιο σημαντικό εξάμηνο του Χρηματιστηρίου. Για παράδειγμα, θα ξανακάνει 152% η Βιοχάλκο, που ήταν η νούμερο 1 μετοχή του 25άρη στο α’ εξάμηνο;

Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ATTICA BANK
Στη σκιά των τεσσάρων συστημικών, με τα μεγέθη της να την κρατούν σε απόσταση από αυτές. Η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 278.380.000 ευρώ και η καθαρή θέση της στα 678.800.000 ευρώ. Οι αριθμοί είναι κακοί για τη μικρή τράπεζα: ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι στο 50%. Στο α’ τρίμηνο παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους ύψους 3.100.000 ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων και αποσβέσεων 10.700.000 ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται σε υψηλό 52 εβδομάδων, στα 0,13 ευρώ, ενώ το χαμηλό της ήταν στα 0,027 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα