Χρυσή σελίδα για τον Ιππόδρομο!

Θριαμβευτής των 2.400 μέτρων ήταν ο «κιτρινόμαυρος» ΓΙΟΥ ΤΟΚΙΝΓΚ ΤΟΥ ΜΗ • Η αφρόκρεμα της σοουμπίζ βρέθηκε στο Μαρκόπουλο Από τον
Στάθη Βασιλόπουλο
Φωτό: Δημ. Γκολφομήτσος

Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία των ελληνικών ιπποδρομιών γράφτηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μαρκόπουλο, όπου φιλοξενήθηκε η σημαντικότερη κούρσα στο καλεντάρι των ελληνικών ιπποδρομιών, για την ανάδειξη του καλύτερου ίππου της χρονιάς. Περισσότεροι από 6.000 θεατές κατέκλυσαν τις ιπποδρομιακές εγκαταστάσεις και παρακολούθησαν το συναρπαστικό 71ο Ντέρμπι ΟΠΑΠ, έναν αγώνα-ορόσημο για την καριέρα κάθε αναβάτη. Το Μαρκόπουλο θύμιζε τις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος, όπου πλήθος κόσμου συνέρρεε στο Φάληρο για να δει τις κούρσες. Θριαμβευτής του ελληνικού ντέρμπι των 2.400 μέτρων, στο οποίο έλαβαν μέρος τριετείς ίπποι με καθαρή γραμμή αίματος, ήταν ο «κιτρινόμαυρος» ΓΙΟΥ ΤΟΚΙΝΓΚ ΤΟΥ ΜΗ. Το ιρλανδικό άλογο, με τζόκεϊ τον Δημήτρη Δρόσο (κατέκτησε για δεύτερη φορά στην καριέρα του ιπποδρομία Ντέρμπι) και προπονήτρια την Ειρήνη Κεράτσα, ανήκει στην Aegean Stables, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

Η νίκη αυτή δημιούργησε ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών ιπποδρομιών γυναίκα προπονήτρια κατέκτησε τη «χρυσή» νίκη σε ντέρμπι. Στη γραμμή εκκίνησης του ελληνικού ντέρμπι παρατάχθηκαν επτά ίπποι, που είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά κανείς τους δεν έχει αγωνιστεί εκτός των ελληνικών συνόρων. Το «παρών» στη μεγάλη γιορτή, που παρέπεμπε στις περίφημες βασιλικές ιπποδρομίες του Ασκοτ, έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος βράβευσε τον ιδιοκτήτη του νικητή ίππου παραδίδοντας το κύπελλο στον κ. Μελισσανίδη. Στην τελετή απονομής βρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ και πρόεδρος της Ιπποδρομίες Α.Ε. Ντάμιαν Κόουπ και ο α’ αντιπρόεδρος της Ιπποδρομίες Α.Ε. Σπύρος Φωκάς.

Πριν από την έναρξη του μεγάλου αγώνα προηγήθηκαν ακόμη τέσσερις ιπποδρομίες, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Το σκηνικό του 71ου Ελληνικού Ντέρμπι στις εξέδρες συνέθεταν χαρούμενες οικογένειες, παρέες από φίλους, παλιοί φανατικοί των ιπποδρομιών, επιχειρηματίες, αθλητές, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι φορέων.

Πηγαδάκια

Τα πηγαδάκια όπου δημιουργήθηκαν οι συζητήσεις τα είχαν όλα: πολιτικοαθλητικό περιεχόμενο, καλοκαιρινές διακοπές και πολλά εγκωμιαστικά σχόλια για τις προσπάθειες του ΟΠΑΠ για την αναγέννηση των ιπποδρομιών στην Ελλάδα και την ανάκτηση της χαμένης δόξας τους. Στα γκισέ η ιπποδρομιακή ορολογία κυριαρχούσε και το ενδιαφέρον των παικτών περιστρεφόταν μεταξύ άλλων στο γκανιάν, στο πλασέ και το φόρκαστ.

Η έκταση πρασίνου δίπλα στον Ιππόδρομο είχε μεταμορφωθεί σε ένα υπαίθριο πάρκο ψυχαγωγίας, όπου οι επισκέπτες, από νωρίς το απόγευμα, διασκέδαζαν συμμετέχοντας δωρεάν σε πολλές δραστηριότητες. Οι μικροί φίλοι προτίμησαν τον θεματικό χώρο με τα φουσκωτά παιχνίδια και τις βόλτες με τα πόνι.

Στον χώρο του στίβου οι θεατές απόλαυσαν επιδέξια ιππικά σόου από επαγγελματίες αθλητές, ενώ από το απολαυστικό μενού ξεχώρισε η επίδειξη μηχανοκίνητου αθλητισμού, με kart cross οχήματα, που γκάζωσαν στην ειδικά σχεδιασμένη πίστα. Μετά τη λήξη των ιπποδρομιών ακολούθησε ένα μεγάλο πάρτι με πολλή μουσική και «πρωταγωνίστρια» της βραδιάς την Ελλη Κοκκίνου.

Η αφρόκρεμα της σοουμπίζ βρέθηκε στο Μαρκόπουλο

Το «παρών» στη μεγάλη φιέστα, από την οποία δεν έλειψαν φέτος τα καπέλα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες στις ιπποδρομίες του Ασκοτ, έδωσε η «αφρόκρεμα» του ελληνικού θεάματος.

Από τις πρώτες αφίξεις ήταν αυτή του σόουμαν Τάκη Ζαχαράτου, ο οποίος έκανε είσοδο με το «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ» Τόνια Σωτηροπούλου. Στο Μαρκόπουλο βρέθηκαν επίσης η παλιά δόξα της πασαρέλας, αλλά διαχρονικά λαμπερή, Νόνη Δούνια, οι ηθοποιοί Μέμος Μπεγνής, Παναγιώτα Βλαντή, Χριστίνα Αλεξανιάν, Μαρία Κορινθίου, ο σεναριογράφος Παναγιώτης Αμαραντίδης και η δημοσιογράφος Εύη Φραγκάκη.

Τους αγώνες παρακολούθησαν και πολλοί επώνυμοι αθλητές, όπως ο «βιρτουόζος» των γηπέδων Κώστας Νεστορίδης, ο επονομαζόμενος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου Δημήτρης Σαραβάκος, ο προπονητής του μπασκετικού Παναθηναϊκού Τσάβι Πασκουάλ, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Στέλιος Γιαννακόπουλος και Λάμπρος Χούτος, ο Ζέκα, η Πηγή Δεβετζή, ο καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Αγραβάνης κ.ά.

Η ιστορία τoυ αγώνα

Το ντέρμπι ήταν πάντα μια λαμπερή γιορτή για το σπορ των ιπποδρομιών με μεγάλες νίκες, «θρυλικούς» πρωταγωνιστές, σπουδαία ρεκόρ και μοναδικές στιγμές. Το πρώτο Ελληνικό Ντέρμπι έκανε ντεμπούτο το μακρινό 1931. Στα πρώτα βήματα του θεσμού επιτρεπόταν η συμμετοχή ίππων και από το εξωτερικό, καθώς η εγχώρια ιπποπαραγωγή, εκείνη την εποχή, ήταν «αναιμική». Το καλοκαίρι του 2003 έγινε το τελευταίο ελληνικό Ντέρμπι στο Δέλτα Φαλήρου πριν από τη μεταφορά του ιπποδρόμου στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου. Ενα από τα πιο ιστορικά ντέρμπι ήταν το περσινό -το πρώτο που διοργάνωσε η Ιπποδρομίες Α.Ε. του ομίλου ΟΠΑΠ-, καθώς σε αυτό ο Μιχάλης Ξυνός ισοφάρισε το ρεκόρ των έξι νικών του Βαγγέλη Κεράτσα. 

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα