Τελικά είναι «κολλητικός» ο διαβήτης;

Τοξική πρωτεΐνη μετέδωσε τη νόσο σε πειραματόζωα στο εργαστήριο

Ενδείξεις κινδύνου μετάδοσης του διαβήτη από άνθρωπο σε άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται η νόσος των τρελών αγελάδων έχουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροβιολόγο Κλαούντιο Σότο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής ιατρικής «Journal of Experimental Medicine», μετέδωσαν τον διαβήτη από ένα ποντίκι σε άλλο, χορηγώντας στα ζώα μια τοξική πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη νόσο και έχει ομοιότητες με τα πριόνια, τις τοξικές πρωτεΐνες με τις οποίες μεταδίδεται η νόσος των τρελών αγελάδων.

Τα πριόνια είναι πρωτεΐνες με ελαττωματική δομή, που «κολλάνε» και άλλες γειτονικές φυσιολογικές πρωτεΐνες, ωθώντας και αυτές να αποκτήσουν αφύσικο σχήμα. Με αυτόν τον τρόπο συσσωρεύονται μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα και τα καταστρέφουν. Παρότι οι ασθένειες οι οποίες οφείλονται στα πριόνια είναι σπάνιες στους ανθρώπους, υπάρχουν κοινές νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, που συνδέονται επίσης με αφύσικες και τοξικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο, διαφορετικές από τα πριόνια, όπως το β-αμυλοειδές.

Στο πάγκρεας

Εκ πρώτης όψεως, ο διαβήτης τύπου 2, στον οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να ρυθμίσουν το επίπεδο του σακχάρου (γλυκόζη) στο σώμα τους, δεν έχει σχέση ούτε με τα πριόνια ούτε με τις πρωτεΐνες των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Ομως και στο πάγκρεας των διαβητικών συσσωρεύεται μια άλλη πρωτεΐνη, η ΙΑΡΡ, που μοιάζει με το β-αμυλοειδές του Αλτσχάιμερ και η οποία τελικά μπορεί να καταστρέψει τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη.

Οι ερευνητές για πρώτη φορά διερεύνησαν κατά πόσο είναι δυνατό η πρωτεΐνη ΙΑΡΡ από μόνη της να προκαλέσει διαβήτη στα πειραματόζωα και έδειξαν ότι αυτό όντως μπορεί να συμβεί.

Οταν εισήγαγαν «πλάκες» αυτής της πρωτεΐνης από διαβητικά σε υγιή ζώα, τα τελευταία «κόλλησαν» διαβήτη, αποκτώντας σταδιακά τα συμπτώματα της νόσου. «Μπορέσαμε να προκαλέσουμε κανονικό διαβήτη στα πειραματόζωα, απλώς εισάγοντας στο σώμα τους τις ελαττωματικές πρωτεΐνες» δήλωσε ο Σότο. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο διαβήτης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της καθημερινής επαφής των ανθρώπων όπως η γρίπη.

Ομως, οι επιστήμονες θα ερευνήσουν τώρα κατά πόσο ο διαβήτης είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, μεταμόσχευσης μολυσμένου οργάνου και κατανάλωσης μολυσμένης τροφής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα