Αλχημείες για να γλιτώσουν νέες αυξήσεις

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Να τετραγωνίσουν τον κύκλο θα επιχειρήσουν, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, η διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται διάφορα σενάρια για να μην αυξηθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος από την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με το οποίο επιβαρύνθηκε η ΔΕΗ την περίοδο 2012-2015. Παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις της ΔΕΗ δεν έγιναν πλήρως αποδεκτές από τη ΡΑΕ και περιορίζονται σε 370.000.000 ευρώ (από 730.000.000 ευρώ), οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι αναπόφευκτες, αν δεν βρεθεί άλλη λύση.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μεταξύ άλλων και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που καταναλώνουν οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά. Ετσι το κόστος των θερμικών σταθμών θα περιοριστεί και θα μπορεί η ΔΕΗ να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς. Πρόκειται, πάντως, για πρόταση που δεν είναι γνωστό αν θα εγκριθεί και από τους δανειστές.

Στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή, τότε πάει περίπατο το σχέδιο αποτροπής των αυξήσεων και πρέπει να αναζητηθεί άλλη φόρμουλα. Στο υπουργείο Ενέργειας έχουν εξετάσει και την πληρωμή του ποσού των 370.000.000 ευρώ που πρέπει να λάβει η ΔΕΗ σε βάθος χρόνου, ώστε και οι αυξήσεις στα τιμολόγια να είναι μικρότερες, αφού θα κατανεμηθούν σε περισσότερα χρόνια.

Φόρμουλα

Ταυτόχρονα με τις αλλαγές ώστε να αποφευχθούν (αν το δεχθούν οι δανειστές…) οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ έρχονται και αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Ολα δείχνουν ότι αναζητείται φόρμουλα για να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Κάποιοι, μάλιστα, προτείνουν να ενταχθεί στα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και η κατοχή αυτοκινήτου!

Στη ΡΑΕ θεωρούν ότι ο σημερινός αριθμός δικαιούχων του ΚΟΤ είναι υπερβολικός. Στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα οι δικαιούχοι ΚΟΤ ανέρχονται σε 692.335, όταν στη χώρα υπάρχουν 4.500.000 οικιακές συνδέσεις (15%), ενώ για παράδειγμα η Ισπανία διαθέτει 1.000.000 δικαιούχους ΚΟΤ σε 18.000.000 οικιακές συνδέσεις (5%).

Με τα νέα, πιο αυστηρά κριτήρια θεωρείται ότι θα εντάσσονται στο ΚΟΤ τα νοικοκυριά που πραγματικά το δικαιούνται, με ταυτόχρονη χορήγηση περαιτέρω δωρεάν κατανάλωσης σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως είναι οι πολύτεκνοι. Τέλος αλλάζουν και οι κλίμακες χρεώσεων των ΥΚΩ, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των υπερβολικών επιβαρύνσεων του φετινού χειμώνα. Πιθανώς θα εφαρμοστούν τρεις κλίμακες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η χρέωση θα γίνεται μόνο με βάση την υπερβάλλουσα κατανάλωση ανά κλίμακα και όχι για όλες τις κιλοβατώρες, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης εξετάζεται η επιβολή επιβάρυνσης μόλις ένα ευρώ και στις χαμηλές καταναλώσεις (έως 1.600 κιλοβατώρες). Στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι υπάγεται περίπου το 28% των καταναλωτών, που αφορά κυρίως κλειστά σπίτια και εξοχικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα