Καλώς ήρθαν τα… πετροδόλαρα

► Η κυβέρνηση προωθεί τις έρευνες για πετρέλαιο σε Κρήτη – Ιόνιο, επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα!
► Προκηρύχθηκαν χθες δύο διεθνείς διαγωνισμοί για υδρογονάνθρακες • Αμερικανικές και γαλλικές εταιρίες, έτοιμες να υποβάλουν προσφορές
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Η πραγματικότητα παραμένει σκληρή Τρέχουν οι εξελίξεις για την έρευνα και την εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τις υπουργικές αποφάσεις για την προκήρυξη δύο διαγωνισμών. Οι δύο αποφάσεις, που θα δημοσιευθούν άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφορούν αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, και στο Ιόνιο. Η δημοσίευση των προκηρύξεων στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο και οι υποψήφιοι θα έχουν 90 ημέρες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Για τις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil με τη γαλλική Total, στην οποία συμμετέχουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.). Για τη θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο ενδιαφέρεται η ελληνική εταιρία Energean Oil & Gas.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ότι το υπουργείο καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΔΕΥ Α.Ε., τον κρατικό φορέα συντονισμού και διαχείρισης των διαγωνισμών.

Οι εξελίξεις για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες άρχισαν να επιταχύνονται όταν προ εβδομάδων επισκέφθηκαν την Αθήνα και συναντήθηκαν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στελέχη της Exxon Mobil και της Total. Οι δύο διεθνείς όμιλοι φαίνεται πως στηρίζονται σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες νοτίως της Κρήτης υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί παρόμοιοι με το τεράστιο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο. Η Total προωθεί ήδη αντίστοιχες έρευνες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ προ εβδομάδων υπεγράφη η σύμβαση της Κύπρου με την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum για το Οικόπεδο 10.

Αγόρασαν δεδομένα

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil και η Total ήταν οι μοναδικές πολυεθνικές εταιρίες που είχαν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα από τις έρευνες που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική PGS σε 20 περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για την παραχώρηση 20 θαλάσσιων Οικοπέδων δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, καθώς ολοκληρώθηκε εν μέσω πολιτικής αναταραχής στη χώρα και με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να ακολουθεί επαμφοτερίζουσα στάση για αρκετούς μήνες. Προ ημερών υπήρξε αντίστοιχος θόρυβος, όταν διέρρευσε πως η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγή του μοντέλου παραχωρήσεων για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τελικά, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) μάθαμε πως θα συνεχιστεί το σημερινό μοντέλο που προβλέπει πως το Δημόσιο έχει έσοδα από την παραχώρηση των δικαιωμάτων και από τη φορολογία.

Τέλος, η ΕΔΕΥ θα αρχίσει σύντομα νέες σεισμικές έρευνες για καλύτερη διερεύνηση των περιοχών τόσο της Κρήτης όσο και νότια της Πελοποννήσου.

—-

Πολεμικό πλοίο (πάλι) δίπλα στο «Barbaros»

Επιμένουν να προκαλούν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο συνοδεύει ξανά από χθες τα ξημερώματα το ερευνητικό πλοίο «Barbaros», που συνεχίζει να πλέει στην περιοχή. Ολες οι κινήσεις της γείτονος παρακολουθούνται από τα πολεμικά πλοία χωρών που έχουν άμεσο και μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστήριζε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων». Για να γίνει κάτι τέτοιο, ανέφερε, «είναι σημαντικό να γίνει στο πλαίσιο της προσαρμογής με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσαρμόστηκε στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι σε κάθε διαδικασία για λύση συμπεριφέρεται «σαν νύφη που δεν θέλει να χορέψει». Αν δεν βρεθεί λύση, εκτίμησε, τότε «θα συνεχίσουν να ριζώνουν αυτές οι δύο διαφορετικές οντότητες κρατών».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα