Δασικοί χάρτες: Παράταση στις εξαγορές

Ρεπορτάζ
Βασ. Παπακωνσταντόπουλος

Παρατείνεται έως τις 8 Αυγούστου 2018 η δυνατότητα για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν από την 11η Ιουνίου 1975.

Η σχετική προθεσμία έληξε χθες και με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2758) που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δόθηκε παράταση ενός έτους.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές με αναρτημένο δασικό χάρτη, στις οποίες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017. Αντίστοιχη ρύθμιση (χωρίς χρονικό όριο) υπάρχει σε ισχύ και για την αλλαγή χρήσης εκτάσεων που εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007, όπου και παραχωρείται η έγκριση επέμβασης από τη Δασική Υπηρεσία. Ειδικότερα, για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν από τον Ιούνιο του 1975 και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα, το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο 25% της αντικειμενικής αξίας τους, από το 1/3 που ισχύει σήμερα.

Οι καλλιεργητές μπορούν να καταβάλουν το τίμημα αυτό σε 100 μηνιαίες δόσεις, ύψους τουλάχιστον 30 ευρώ, όταν σήμερα η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις.

Σε όσους δεν έχουν τα χρήματα ή δεν επιθυμούν την εξαγορά της έκτασης δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα για την έκδοση έγκρισης επέμβασης, προκειμένου να συνεχίσουν την καλλιέργεια της έκτασης, χωρίς να επιβαρυνθούν με την καταβολή του τιμήματος, καταβάλλοντας μόνο το αντάλλαγμα χρήσης.

Αυτό υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους για χρήση σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους για ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ σε δημόσιες χορτολιβαδικές, βραχώδεις ή πετρώδεις στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους.

Για τις εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007, υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 10%, που θα καλύπτει τη «δαπάνη αναδάσωσης».

Οπότε, τα ποσοστά για τις ανωτέρω κατηγορίες εκτάσεων διαμορφώνονται σε 30%, 22,5% και 25%, αντίστοιχα. Παράλληλα, για όλες τις περιπτώσεις θεσμοθετείται η αποπληρωμή του τιμήματος σε 100 δόσεις, όταν σήμερα απαιτείται η εφάπαξ καταβολή του ποσού. Σε περίπτωση εξαγοράς, οι καλλιεργητές θα χρειαστεί να υποβάλουν στο Δασαρχείο αίτηση εξαγοράς, τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών και αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.

Εγκριση επέμβασης

Εάν, πάλι, θέλουν να αιτηθούν έγκριση επέμβασης, τότε θα χρειαστεί να υποβάλουν στο Δασαρχείο μόνο αίτηση χρήσης και τοπογραφικό διάγραμμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η διάταξη για την εξαγορά εκτάσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί εν όψει της κύρωσης των δασικών χαρτών της χώρας. Οι δασικοί χάρτες, πάντως, κρύβουν παγίδες για τους ιδιοκτήτες χωραφιών που επιθυμούν να εξαγοράσουν εκτάσεις. Οπως τονίζει ο δικηγόρος Γιώργος Λωρίτης, το κόστος μπορεί να φτάσει και στο 140% της αντικειμενικής αξίας, χωρίς μάλιστα να του εξασφαλίζει την κυριότητα του χωραφιού, καθώς αυτό που πραγματικά θα αποκτήσει ο αγρότης με την εξαγορά είναι μόνο δικαίωμα αγροτικής χρήσης.

Δηλαδή, ουσιαστικά θα είναι μια «ενοικίαση» διαρκής, με προπληρωμένο το ενοίκιο που θα επιτρέπεται να μεταβιβάζεται.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα