«Σεβαστείτε τις εικόνες»

Επιστολή Ιερωνύμου σε Γαβρόγλου με αφορμή τη συριζαία που πέταξε αγιογραφία της Παναγίας στον κάδο

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Ε πιστολή με αποδέκτες τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) συντάσσουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος.
Αφορμή για τη σύνταξη του γράμματος έδωσαν οι καταγγελίες υπαλλήλου του ΕΟΠΠΕΠ ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού Ελένη Γιαννακοπούλου πέταξε εικόνα της Παναγίας στα σκουπίδια παραμονές του Δεκαπενταύγουστου.

Οι καταγγελίες της εργαζομένης στον ΕΟΠΠΕΠ έτυχαν ευρείας δημοσιότητας, αναπαράχθηκαν από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, προκαλώντας -όπως ήταν εύλογο- και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Την Τετάρτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας παρήγγειλε τη διερεύνηση του περιεχομένου της καταγγελίας. Το θέμα έφθασε όμως και στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος και οι άλλοι 12 μητροπολίτες μέλη της ΔΙΣ συζήτησαν διεξοδικά και σε πολύ ήρεμο κλίμα την υπόθεση της καταγγελίας της εργαζομένης στον ΕΟΠΠΕΠ.

Μάλιστα, μετά και την εντολή για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, οι συνοδικοί μητροπολίτες και ο πρόεδρος του σώματος εκτίμησαν ότι η διοίκηση της Εκκλησίας θα πρέπει να παρέμβει προς την κυβέρνηση και τους αρμοδίους όχι για να καταγγείλει, αλλά ποιμαντικά, προκειμένου να υπενθυμίσει ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής συνείδησης πρέπει να ισχύει διασταλτικά για όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το ύφος της επιστολής θα είναι ιδιαίτερα μετριοπαθές και το κείμενο, μεταξύ άλλων, θα υπενθυμίζει το νομικό καθεστώς που διέπει την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους και στα δημόσια κτίρια.

Επίσης, στο κείμενο της επιστολής, κατά τις ίδιες πηγές, θα γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο 13 του ελληνικού Συντάγματος περί απαραβίαστου της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, καθώς και στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ που αναφέρει ότι «παν πρόσωπον δικαιούται εις την ελευθερίαν σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας […] ως και την ελευθερίαν εκδηλώσεως της θρησκείας ή των πεποιθήσεων μεμονωμένως, ή συλλογικώς δημοσία ή κατ’ ιδίαν, διά της λατρείας, της παιδείας, και της ασκήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων και τελετουργιών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα