Το «καρέ» Κυριάκου για την οικονομική ανάπτυξη

Δεσμεύσεις στον Βορρά για μειωμένη φορολογία, ρευστότητα, περιβάλλον και μεταρρυθμίσεις

Μ εταρρυθμίσεις με πολιτική σταθερότητα, μείωση φορολογίας, ρευστότητα και επενδυτικό περιβάλλον είναι οι τέσσερις προτεραιότητες της Ν.Δ., όπως τις ανέπτυξε ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς Θεσσαλονίκης και βόρειας Ελλάδας. «Από εμένα θα ακούτε μόνο προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη ημέρα» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με το μισό κόμμα απέναντι, με διστακτικότητα, με έλλειψη βασικής κατανόησης για το πώς δουλεύουν η ελεύθερη οικονομία, η αγορά και οι κανόνες της» επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και για τη στάση της στο θέμα των επενδύσεων, ενώ παρουσίασε τις τέσσερις προτεραιότητες της Ν.Δ. για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Στην κορυφή είναι η πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη και τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πιστεύει και το οποίο θα είναι εθνικής ιδιοκτησίας. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση σήμερα για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον» τόνισε. Οι άλλες τρεις προτεραιότητες, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η φορολογία, η ρευστότητα και το επενδυτικό περιβάλλον.

Σε δύο χρόνια

Συγκεκριμένα, για τη φορολογία θύμισε τις δεσμεύσεις του από πέρυσι «για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός μια διετίας, και για μείωση φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Και έχω δεσμευτεί, επίσης, για την αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ, στα 25.000 ευρώ, κάτι το οποίο θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις πολύ μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες». Τόνισε ότι οι μειώσεις των φόρων θα χρηματοδοτηθούν «με συμμάζεμα των κρατικών δαπανών».

Για το θέμα της ρευστότητας τόνισε ότι «την παρέχει το τραπεζικό σύστημα και όχι άλλοι πόροι χρηματοδότησης, όπως οι σημαντικοί πόροι μέσα από το ΕΣΠΑ. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων είναι απολύτως καθοριστική», τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τέλος, για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί πέρυσι για τη θέσπισή του, αλλά δεν υλοποίησε έως τώρα αυτήν τη δέσμευση.

Και επίθεση από κίνηση πολιτών επειδή στηρίζει την Ελληνικός Χρυσός

«Με ποιο δικαίωμα, κ. Μητσοτάκη;» Το ερώτημα αυτό έχει ως τίτλο η ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη η «Σκουριές Μακεδονίας – Κίνηση Πολιτών Λευκός Πύργος» σχετικά με τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.
Αναφερόμενη σε πρόσφατες υποστηρικτικές ανακοινώσεις της Ν.Δ. για το πρότζεκτ, αναρωτιέται γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει τέτοια εμμονή σε δραστηριότητες που, όπως λέει χαρακτηριστικά, βάζουν ταφόπλακα στην οικονομία της περιοχής.

«Τοποθετείστε υπέρ της “επένδυσης στις Σκουριές”. Και διερωτόμαστε: Το 2002, 2003, 2004, όταν ξεσηκώθηκε πάλι ο λαός της Χαλκιδικής και το ΣτΕ απέπεμψε την τότε καναδική, πάλι, TVX, με το ίδιο αντικείμενο, διαβάσατε το κείμενο της τότε απόφασης του ΣτΕ και τις καταστροφές που θα επιφέρει μια τέτοια δραστηριότητα; Βοηθήσατε τα μέγιστα την εταιρία να μετατρέψει ένα άκρως εθνικό θέμα της Κεντρικής Μακεδονίας σε “κομματικό”. Η μόνιμη αδυναμία που καταστρέφει τον ελληνικό λαό είναι τα κομματικά πάθη. Εσείς ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι σώφρον εντός 13 ημερών να εκδίδετε δύο δελτία Τύπου για μια εταιρία ξένων συμφερόντων; Αυτή η υπέρθερμη υποστήριξη εκ μέρους σας έχετε την εντύπωση ότι δεν προβληματίζει τον κόσμο μας;» αναφέρει η κίνηση.

Σχολιάζει δε και τις αναφορές στο ενδεχόμενο απώλειας 1.200 θέσεων εργασίας στις Σκουριές: «Οι 15.000 θέσεις εργασίας των άλλων αντικειμένων (τουρισμός, αλιείς, κτηνοτρόφοι, γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.λπ.) για εσάς δεν είναι άνθρωποι προς επιβίωση;»
Σύμφωνα με την κίνηση, οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη θα επιφέρουν οικονομική καταστροφή στη Χαλκιδική και περιβαλλοντική καταστροφή, από την οποία θα επηρεαστεί άμεσα όλη η Κεντρική Μακεδονία.

Εν τω μεταξύ, χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των τεσσάρων σωματείων εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, στους οποίους τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας. Χαρακτήρισε παραγωγική την επένδυση στις Σκουριές, ενώ εξέφρασε τη λύπη του που έχει γίνει αντικείμενο μιας κομματικής, όπως είπε, αντιπαράθεσης.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα