Σε νέα τροχιά οι σχέσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία

Τσίπρας και Μπορίσοφ υπέγραψαν (χθες) στην Καβάλα το μνημόνιο συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών

Ενώ οι υπουργοί Μεταφορών Ελλάδας και Βουλγαρίας κ. Σπίρτζης και Μοσκόφσκι υπέγραψαν χθες στην Καβάλα το μνημόνιο συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών, οι δύο πρωθυπουργοί κ. Τσίπρας και Μπορίσοφ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 3 Οκτωβρίου στη Βάρνα, όπου θα γίνει τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας σε μια προσπάθεια να επεκταθεί το έργο. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έγινε σε ξενοδοχείο της Καβάλας αποτελώντας ουσιαστικά συνέχεια της τριμερούς συνάντησης (Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας) που είχε γίνει τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη.

Η συμφωνία που υπογράφηκε αφορά ουσιαστικά τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών σημαντικών λιμανιών της Ελλάδας (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης) με τρία επίσης βασικά λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη). «Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε τον Δούναβη με το Αιγαίο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. «Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δύο χωρών και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα είπε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση είναι προστιθέμενη αξία για όλη την Ε.Ε. «Εχουμε όραμα να βγάλουμε τα Βαλκάνια μπροστά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι Βαλκάνιοι περνούν το μήνυμα ότι έχουν άποψη και όραμα για την περιοχή. «Η Ελλάδα βγαίνοντας από την οικονομική κρίση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε να έχουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους» διεμήνυσε ο Α. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι η επιδίωξη αυτή ενισχύεται μέσω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχει η Ελλάδα – «ένα δόγμα που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια και αποφέρει καρπούς».

Ερωτώμενος για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έργα υποδομών και επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, και με πιο γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη Βαλκανική, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα