Εχει μεγάλη πέραση η Αλεξανδρούπολη

Από την «κυριακάτικη δημοκρατία»Τόσο ρωσικά όσο και ευρωπαϊκά αλλά και κινεζικά και αμερικανικά συμφέροντα και διπλωματικοί παράγοντες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω της υψηλής γεωπολιτικής σημασίας του λιμανιού. Και αναμένονται σύντομα ειδήσεις για νέα αμερικανική συμμετοχή στο πρότζεκτ του Κοπελούζου με το φυσικό αέριο.

Είτε από τη Cheniere είτε από μια άλλη μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή. Στην περιοχή έχουν ήδη αναπτυχθεί δραστηριότητες συνδυασμένων μεταφορών από εταιρίες όπως η γερμανική Kuehne + Nagel και η κινεζική Cosco Shipping – Agency, που έχουν από καιρό εκμισθώσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι όπου συγκεντρώνουν και επαναπροωθούνται προϊόντα και εξαρτήματα προς ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.

Κυρίως όμως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ειδικότερα η Gastrade, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, στην οποία έχει αποκτήσει συμμετοχή και η ναυτιλιακή GasLog, συμφερόντων Παναγιώτη Γ. Λιβανού, σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης LNG. Το μόνο που λείπει είναι ένας Αμερικανός εταίρος αλλά και ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Βουλγαρία. Και μαθαίνουμε ότι το πρώτο έχει σχεδόν λυθεί, ενώ το δεύτερο θέλει λίγο «μασάζ» στους Βουλγάρους, που παραδοσιακά έχουν ευαισθησία στα «θέλω» και τα «όχι» της Μόσχας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα