Εκπλήξεις στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Χάλκινο χέρι αγάλματος, τμήμα μηχανισμού και πολλά άλλα ευρήματα έφερε στην επιφάνεια η ενάλια αρχαιολογική έρευναΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα

Eνα εντυπωσιακό χάλκινο δεξί χέρι που σώζεται από τον ώμο έως τα δάχτυλα, ένα χάλκινο τμήμα ενδύματος με πτυχώσεις, ένα δισκόμορφο αντικείμενο (που ίσως συνδέεται με κάποιον μηχανισμό της θρυλικής ολκάδας που ναυάγησε εκεί κατά την αρχαιότητα), τμήματα αμφορέων και αγγείων, καθώς και πολλά άλλα μοναδικά αντικείμενα ήρθαν στο φως κατά την πρόσφατη υποβρύχια ανασκαφή, που έγινε στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Η φετινή πλούσια αρχαιολογική «σοδειά» έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στα μυστήρια που συνδέονται με τη ναυπηγική της εποχής, μια και ένα από τα ιδιαίτερης αξίας αντικείμενα είναι ένας χάλκινος δίσκος, ιδιαίτερα οξειδωμένος, ο οποίος φέρει μια παράσταση βοοειδούς αλλά και τέσσερις εγκοπές. Το εν λόγω εύρημα θα μελετηθεί περαιτέρω, ώστε να διαπιστωθεί ακριβώς ποια ήταν η χρήση του.

Οι πρόσφατες υποβρύχιες έρευνες διεξήχθησαν (για τρίτη συνεχή χρονιά) από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η προϊσταμένη της Εφορείας Αγγελική Σίμωσι, ενώ επιστημονικοί υπεύθυνοι και διεξάγοντες στο πεδίο ήταν οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλης.

Με την ερευνητική ομάδα συνεργάζεται ο δρ αρχαιολόγος-τεχνολόγος Β. Foley από το πανεπιστήμιο του Lund. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ευρήματα της φετινής ανασκαφής ήταν και το χάλκινο δεξί χέρι αλλά και ένα χάλκινο τμήμα ενδύματος με πτυχώσεις, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το ίδιο άγαλμα.

Εντοπίστηκε ακόμη ένα ξύλινο τμήμα από το πλοίο που ναυάγησε εκεί κατά την αρχαιότητα, το οποίο συνδυαζόμενο με τα ευρήματα του φορτίου και το σημείο εντοπισμού του ξεκαθαρίζει περαιτέρω την εικόνα του γεγονότος του ναυτικού ατυχήματος, ενώ θα δώσει και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς έμοιαζε το φημισμένο πλοίο με το εξαιρετικά πλούσιο φορτίο.

Τέλος, άλλα μικροαντικείμενα, θραύσματα κεραμικής, καρφιά από το ίδιο το πλοίο, ελάσματα από την επιμολύβδωση του σκάφους καθώς και αντικείμενα που μαρτυρούν την παρουσία της ομάδας Cousteau – ΥΠΠΕ το 1976 σημάνθηκαν ή ανελκύστηκαν. Από την ανασκαφή προέρχονται και αδιάγνωστα, με την αρχική οπτική επισκόπηση, αντικείμενα τα οποία θα μελετηθούν στη συνέχεια για την ταύτισή τους.

Οπως ανέφεραν οι άνθρωποι του υπουργείου Πολιτισμού, η ανασκαφή επεκτάθηκε σε ακόμη δύο περιοχές, όπου εντοπίστηκαν κάτω από μεγάλους λίθινους όγκους θραύσματα χαλκών και μαρμάρινων αγαλμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας. Οι λίθινοι όγκοι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατέληξαν στον βυθό έπειτα από κάποιον ισχυρό σεισμό στην περιοχή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα