Σε ρυθμούς Νόμπελ η παγκόσμια κοινότητα

Δόθηκαν τα βραβεία για Χημεία – ΦυσικήΣτον «πυρετό» των βραβείων Νόμπελ ζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αυτές τις ημέρες, καθώς με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούνται υποψήφιοι και κυρίως νικητές της σπουδαίας διάκρισης. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η απονομή του Νόμπελ Φυσικής, το οποίο χωρίστηκε φέτος στα … τρία, ενώ χθες η Ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Χημείας. Το βραβείο Φυσικής απονεμήθηκε σε τρεις Αμερικανούς καθηγητές για την έρευνά τους, η οποία οδήγησε στην απόδειξη της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων. 

Ο Ράινερ Βάις κέρδισε το ήμισυ του βραβείου, ενώ από κοινού το κατέκτησαν μαζί του οι Μπάρι Μπάρις και Κιπ Θορν, καθώς κατάφεραν να εντοπίσουν (μέσω του LIGO – Laser Interferometer Gravitational – Wave Observatory, του ερευνητικού προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 επιστήμονες) τα βαρυτικά κύματα, τα οποία για πολλά χρόνια αποτελούσαν μια θεωρία που δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί.

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών απένειμε χθες το Νόμπελ Χημείας για το 2017 στους Ζακ Ντιμποσέ, Γιόαχιμ Φρανκ και Ρίτσαρντ Χέντερσον για την ανάπτυξη της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, της τεχνικής που επιτρέπει την απεικόνιση βιολογικών μορίων.

Τυφλά σημεία

Ο Ελβετός Ντιμποσέ, ο Αμερικανός Φρανκ και ο Βρετανός Χέντερσον έλαβαν το βραβείο του 1.000.000 δολαρίων για το επίτευγμά τους, καθώς η κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία έχει βοηθήσει τους επιστήμονες να καλύψουν πολλά «τυφλά σημεία» στην έρευνα, φτιάχνοντας εικόνες από οποιουδήποτε είδους βιομόρια, από την επιφάνεια του ιού Ζίκα ως τις πρωτεΐνες στον οργανισμό μας. «Αυτή η μέθοδος έχει εισαγάγει τη βιοχημεία σε μια νέα εποχή» ανέφερε σχετικά η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα