Αγριο παρασκήνιο πίσω από τις έξι παραιτήσεις στην ΕΒΖ

Τα μέλη του Δ.Σ. (για να μην κατηγορηθούν για απιστία) δεν υπέγραψαν την πώληση με χαμηλό τίμημα των σερβικών θυγατρικώνΡεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Αγριο παρασκήνιο προηγήθηκε της παραίτησης έξι μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στην πιθανότητα να βρεθούν υπόλογα ακόμα και για απιστία στην υπόθεση πώλησης των σερβικών θυγατρικών της εταιρίας, αρνήθηκαν μέχρι τέλους να βάλουν την υπογραφή τους, επιλέγοντας την έξοδο. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση σύρθηκε πίσω από τις απαιτήσεις τόσο της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς όσο και του υποψήφιου Σέρβου επενδυτή Μίοντραγκ Κόστιτς.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ θεωρούσε από την πρώτη στιγμή πως το τίμημα πώλησης των δύο εταιριών, που έφτασε τελευταία τα 60.000.000 ευρώ, δεν αντικατόπτριζε τις προοπτικές τους, την ώρα μάλιστα που είχε στα χέρια του μελέτη που τις αποτιμούσε προς 92.000.000 με 149.000.000 ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή τους αξία στο χρηματιστήριο του Βελιγραδίου ήταν πάνω από 73.000.000 ευρώ.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι για τη διοίκηση ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το ότι ο υποψήφιος επενδυτής Μίοντραγκ Κόστιτς πρόσφερε τα 60.000.000 ευρώ, αξιώνοντας τροποποίηση των αρχικών όρων, ζητώντας μάλιστα να συνδιοικήσει μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη διοίκηση της ΕΒΖ, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία της επιχείρησης.

Παράλληλα, όπως λένε μέλη του Δ.Σ., μπορεί να πρόσφερε 60.000.000 ευρώ, αλλά 30.000.000 ευρώ ήταν το ταμείο των σερβικών θυγατρικών, τα αποθέματα ζάχαρης και οι απαιτήσεις. «Είναι σαν να δίνεις για ένα σπίτι 60.000.000 ευρώ και να ανακαλύπτεις πως μέσα έχει και ένα χρηματοκιβώτιο με 30.000.000 ευρώ. Ουσιαστικά προσφέρεις 30.000.000 ευρώ» λέει άνθρωπος που παρακολούθησε τη διαδικασία από κοντά.

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει πως ο Κόστιτς είχε προ καιρού προσπαθήσει να πουλήσει το 51% των εταιριών του, οι οποίες έχουν μερίδιο 60% στη σερβική αγορά ζάχαρης, αποτιμώντας το ποσοστό αυτό σε 180.000.000 ευρώ, την ώρα που πρόσφερε για τις σερβικές θυγατρικές της ΕΒΖ -οι οποίες δεν έχουν δανεισμό, είναι λειτουργικά κερδοφόρες και έχουν το 40% της σερβικής αγοράς ζάχαρης- 60.000.000 ευρώ.

Τέλος, ακόμα ένα από τα κωλύματα των μελών του Δ.Σ. ήταν πως θεωρούσαν ότι, ακόμα κι αν υπέγραφαν για την πώληση, αυτό σε τίποτα δεν θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα