Απίστευτη αναλγησία με τον ΕΝΦΙΑ!

Δεν θα υπάρξει καμία απαλλαγή ή έκπτωση από τον κύριο φόρο και για ακίνητα που επλήγησαν από θεομηνίες, σεισμούς, φωτιές!Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Αναλγησία του υπουργείου Οικονομικών απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας! Σύμφωνα με τη στεγνή φορομπηχτική ερμηνεία της νομοθεσίας του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ν. 4223/2013), δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή ή έκπτωση από τον κύριο φόρο για λόγους ανωτέρας βίας, δηλαδή λόγω θεομηνιών, σεισμών, πυρκαγιών, κατολισθήσεων κ.λπ.!

Η έκπτωση που μπορεί να «πετύχει» ο φορολογούμενος για κτίσματα με ζημιές που προκλήθηκαν από κατολίσθηση, σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, ανεμοστρόβιλο κ.λπ. και προκάλεσαν μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες που τα καθιστούν μη λειτουργικά αφορά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η έκπτωση στην περίπτωση αυτή μπορεί να κατοχυρωθεί, μέσω της μείωσης της φορολογητέας αξίας των πληγέντων κτισμάτων.

Η απάντηση αυτή δόθηκε από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωάννης Αντωνιάδης.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση της φορολογητέας αξίας ενός πληγέντος κτίσματος επιτυγχάνεται, εφόσον το κτίσμα αυτό αναγραφεί στο Ε9 ως ημιτελές (κατηγορία ειδικών συνθηκών «99») και υπό την προϋπόθεση να υπάρχει και το οικείο παραστατικό που να τεκμηριώνει την αλλαγή της κατάστασης του ακινήτου (βεβαίωση της αρμόδιας για κρίση υπηρεσίας). Ειδικότερα, όπως εξηγούν λογιστές: «Οταν ένα κτίριο έχει μερική κατάρρευση στέγης που το καθιστά μη χρησιμοποιήσιμο, τότε στο Ε9 συμπληρώνεται ο κωδικός 99 (ημιτελές κτίσμα), με την αντίστοιχη μείωση στην αντικειμενική του αξία. Οταν η κατάρρευση της στέγης είναι πλήρης και το κτίριο είναι ασκεπές, δεν καταχωρίζεται καν στο Ε9.

Η μεταβολή μπορεί να γίνει και για δήλωση Ε9 παλιότερου έτους και να μεταφερθεί στις μεταγενέστερες. Αυτό γίνεται ηλεκτρονικά και δεν εμπλέκεται καμιά υπηρεσία.

Ομως, αν γίνει έλεγχος από την Εφορία οποιαδήποτε στιγμή, θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για τα παραπάνω (μια κατάλληλη έκθεση φωτοερμηνείας αεροφωτογραφιών, για παράδειγμα, ή βεβαίωση της Πολεοδομίας. Κατά καιρούς πάντως έχουν θεσπιστεί περιορισμένης χρονικής ισχύος διατάξεις για απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ κτισμάτων που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας οι οποίες επλήγησαν από σεισμούς ή άλλα ακραία φαινόμενα.

Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των κτισμάτων της Κεφαλλονιάς που απηλλάγησαν για δύο χρόνια από τον κύριο ΕΝΦΙΑ λόγω του μεγάλου σεισμού που είχε πλήξει το νησί το 2015. Πρόσφατα θεσπίστηκαν επίσης διετείς απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και για τα κτίσματα που βρίσκονται σε Λέσβο και Κω και υπέστησαν ζημιές από τους ισχυρούς καταστροφικούς σεισμούς, οι οποίοι έπληξαν τα συγκεκριμένα νησιά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα