Τι προτείνει η Ν.Δ. για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις!

Στο πρώτο προσυνέδριο θα παρουσιαστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κίνητρα για προσλήψεις, επιβράβευση των συνεπών εταιριών, κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες και αλλαγές στο επίδομα ανεργίαςΑπό τον
Φίλιππο Πανταζή

Λευκό μητρώο» για τις συνεπείς επιχειρήσεις, ειδικά κίνητρα στις εταιρίες για την πρόσληψη ανέργων, στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων, υιοθέτηση φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα και ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος επιδομάτων ανεργίας. Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις για τα εργασιακά που επεξεργάζεται η Ν.Δ., προκειμένου να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμά της και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν σήμερα, στη διάρκεια του πρώτου προσυνεδρίου του κόμματος στη Νίκαια, που είναι αφιερωμένο στους εργαζομένους και τους ανέργους.

Σε αυτή τη γραμμή, εξάλλου, κινείται και η μεγάλη πλειονότητα όσων στελεχών και μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησαν στο ειδικό ερωτηματολόγιο που τους εστάλη ηλεκτρονικά από το κόμμα, διαδικασία που θα επαναληφθεί και στα υπόλοιπα έξι προσυνέδρια, έκαστο με το αντίστοιχο θεματικό αντικείμενο.

«Δεν πρέπει να λειτουργούμε μόνο τιμωρητικά προς τις κακές επιχειρήσεις, αλλά να επιβραβεύουμε και τις καλές» σημειώνουν από την οδό Πειραιώς, όπου προτείνουν κίνητρα για μειωμένες εισφορές για τις τυπικές ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους. Σε μια αγορά εργασίας με τόσο υψηλή ανεργία όπως η σημερινή -εκτιμούν-, «όσοι ελεγκτές κι αν βγουν στους δρόμους, δεν είναι εύκολη η περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, γιατί, αν αισθάνεται ο άλλος ότι θα χάσει τη δουλειά του, αποδέχεται οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες του εργοδότη». Και αυτό είναι ένα βασικό σημείο στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να παρέμβει και γι’ αυτό θεωρεί, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, «τόσο σημαντική την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης νέων θέσεων εργασίας».

Για την επιδοματική πολιτική όσον αφορά την ανεργία, στη Ν.Δ. προτείνουν τον εξαρχής επαναπροσδιορισμό της. Για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως λένε, θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο αύξησης της διάρκειας λήψης του επιδόματος. Αν, ωστόσο, βάσει του επαγγέλματός τους υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν άμεσα δουλειά, θα μπορούσε να μειωθεί η αντίστοιχη περίοδος λήψης του επιδόματος. Επίσης, όπως σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, η καταβολή του εν λόγω επιδόματος θα μπορούσε να εξαρτάται από το πραγματικό ενδιαφέρον το οποίο δείχνει κάποιος για να βρει εργασία, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου εσκεμμένα ορισμένοι επιλέγουν να το πάρουν, παρά να ψάξουν για απασχόληση.
Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διαμορφώσει μια ευρεία συμμαχία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, έτσι ώστε, όπως αναφέρουν στο επιτελείο του, να ενισχυθεί η απασχόληση, να χτιστεί μια ισχυρή και ανθεκτική στον χρόνο ανάπτυξη και να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για τους πολλούς. «Δεν πρόκειται να τα χαρίσουμε σε καμιά Αριστερά – αντίθετα, θα είναι βασικό στοιχείο της κυβέρνησής μας» αναφέρει χαρακτηριστικά τακτικός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.

Το πρώτο προσυνέδριο θα πραγματοποιηθεί χωρίς μακρές ομιλίες, αλλά με τη μορφή συζήτησης και με τη συμμετοχή προσώπων -στην πλειονότητά τους χωρίς κομματική ιδιότητα- από την αγορά και την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνία των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, θα συμμετέχει στη συζήτηση και πιθανότατα θα κάνει ολιγόλεπτη παρέμβαση.
Τρεις θα είναι οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες στο προσυνέδριο: 1. Ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις ως μοχλός για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 2. Πραγματικά δικαιώματα για τους εργαζομένους και ουσιαστικές ευκαιρίες για τους ανέργους. 3. Κατάρτιση και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Παρεμβάσεις θα κάνουν τρεις «γαλάζιοι» τομεάρχες, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θόδωρος Φορτσάκης και ο Γιάννης Βρούτσης, καθώς και εννέα εξειδικευμένοι ομιλητές, κάποιοι εκ των οποίων πιθανόν αργότερα να αξιοποιηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κόμμα ή σε μελλοντική κυβέρνηση: ο Μάρκος Βερέμης, ιδρυτής της εταιρίας τεχνολογίας Upstream, που δραστηριοποιείται σε πάνω από 45 χώρες και απασχολεί περισσότερα από 320 άτομα, ο Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής της εταιρίας Workable, ο Μανώλης Βλάχος, ιδρυτής της εταιρίας βιολογικών προϊόντων Filora Organics, η Βενετία Κουσία, πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, o Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Βασίλης Ντερτιλής, διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Σπύρος Χρυσανθόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, o δικηγόρος και προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξιος Παπασταύρου και ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου. Ολοι τους θα τοποθετούνται καθιστοί, μπροστά στους ακροατές και χωρίς τραπέζι μπροστά τους, όπως συμβαίνει στα μεγάλα διεθνή συνέδρια (π.χ. «Economist»).

Η επιλογή της Νίκαιας και η ενίσχυση του φιλολαϊκού προφίλ

Μόνο τυχαία δεν θεωρείται η επιλογή της Νίκαιας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σημερινό προσυνέδριο της Ν.Δ.
Πρόκειται για μια περιοχή που πλήττεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται και από άλλες επιλογές του, συνηθίζει να επισκέπτεται παραμελημένες γειτονιές, οικοδομώντας ένα φιλολαϊκό προφίλ.

Ειδικά με τον Πειραιά φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένει και επισκέπτεται συχνά την πόλη και τις γύρω περιοχές. Ετσι, μεταξύ άλλων, φέτος από την αρχή της χρονιάς μετέβη:
■ στις 6 Ιανουαρίου στη Σαλαμίνα για τον αγιασμό των υδάτων,
■ στις 9 Φεβρουαρίου στη βιομηχανική περιοχή του Σχιστού Περάματος, στις καφετέριες του Δήμου Κορυδαλλού και στο εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Κοραή, στον Δήμο Πειραιά,
■ στις 23 Μαρτίου στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου,
■ στις 5 Απριλίου στο Πέραμα,
■ στις 18 Απριλίου στον Πειραιά για δείπνο, μετά συζύγων, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν,
■ στις 22 Μαΐου στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά,
■ στις 21 Σεπτεμβρίου στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου,
■ στις 30 Σεπτεμβρίου στη Σαλαμίνα, λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης.
Πρόκειται για κινήσεις με έντονο συμβολισμό και με τελικό στόχο το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. «Στη μετάβαση από την κρίση σε μια καλύτερη εποχή για τη νέα Ελλάδα, δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω» λένε εμφατικά στη «γαλάζια» παράταξη και αναζητούν τον τρόπο για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των δύσπιστων πολιτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα