«Εκρηξη» του αλκοολισμού στα χρόνια της κρίσης

Στοιχεία-σοκ από τον υπ. Υγείας. Εφηβοι και κάτοικοι της περιφέρειας τα πιο μεγάλα θύματαΣε μία θλιβερή διέξοδο έχει μετατραπεί για τους Ελληνες η κατανάλωση αλκοόλ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϊατρικής Ερευνας για τον Αλκοολισμό, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Μάλιστα, όπως είπε, η εξάρτηση από το αλκοόλ, το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας, επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και συμβάλλει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι έφηβοι και οι κάτοικοι της περιφέρειας είναι οι ομάδες του πληθυσμού στις οποίες παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ. Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει χαμηλή θέση στον σχετικό με το αλκοόλ δείκτη επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών του 2016, παρά το γεγονός ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας είναι συγκριτικά χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Η συστηματική υλοποίηση μιας πολιτικής πρόληψης και δραστικής αντιμετώπισης της εξάρτησης από το αλκοόλ αποτελεί επένδυση στη δημόσια υγεία, στην κοινωνική συνοχή, στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία» τόνισε ο κ. Ξανθός στο συνέδριο. Το υπουργείο Υγείας προωθεί την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά συνολικά τις εξαρτήσεις, μεταξύ των οποίων και το αλκοόλ, και την εκπόνηση ενιαίου εθνικού στρατηγικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζονται, με χρηματοδότηση από ταμεία της Ε.Ε., πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ειδικά στην περιφέρεια, κινητές μονάδες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε μη αστικές περιοχές, νέες μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης από οπιούχα και αλκοόλ, μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τζόγος) και προγράμματα κοινωνικής επανένταξης, εστιασμένα στις ανάγκες κάθε ομάδας του πληθυσμού-στόχου. Ειδικά για το αλκοόλ, υπάρχει σχέδιο συγκρότησης μόνιμης επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από αυτό. Σημαντική θα είναι και η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με προληπτικές ενέργειες, εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και συνεργασία της ΠΦΥ με δομές Ψυχικής Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Επίσης, το υπουργείο συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία, την Ε.Ε. και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον έλεγχο της διαθεσιμότητας του αλκοόλ σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (ανήλικοι, έγκυες), τον αυστηρό έλεγχο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και την αναβαθμισμένη επιτήρηση του προβλήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα