Ο… Θεούλης ξεσπάει στον «Αμπιγιέρ»

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς ανεβάζει στην Οδό Κεφαλληνίας το έργο του Ρ. Χάργουντ, που μιλά για έναν παρηκμασμένο ηθοποιόΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Πολλοί ίσως το γνωρίζουν από την πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά του στο BBC με τους Ιαν Μακ Κέλεν και Αντονι Χόπκινς. Ο «Αμπιγιέρ», όμως, το εμβληματικό έργο του Ρόναλντ Χάργουντ, που γράφτηκε από τον συγγραφέα αξιοποιώντας τη δική του εμπειρία ως αμπιγιέρ στο πλευρό του σπουδαίου Αγγλου ηθοποιού Ντόναλντ Γούλφιτ, είναι ένα από τα πιο γνωστά κείμενα του κλασικού ρεπερτορίου, που έχει ανέβει πολλάκις στις σκηνές της Αθήνας. Το έργο, που μιλάει για τη φιλία, την αφοσίωση, τις φιλοδοξίες, πάνω από όλα, όμως, για την τέχνη του θεάτρου, ανεβαίνει στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχουν αναλάβει από πέρυσι ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μυλωνάς και η Μαρία Ξανθοπουλίδου. Με αφορμή την παράσταση, ο κ. Μυλωνάς μιλάει στη «δημοκρατία» για τον ρόλο του παρηκμασμένου ηθοποιού που ενσαρκώνει, τον Σερ, αλλά και για τη νέα γενιά ταλαντούχων Ελλήνων ηθοποιών.

«Ο Σερ που υποδύομαι στο έργο είναι ένας δυνάστης. Ενας φοβερά εγωιστής άνθρωπος, που ενδιαφέρεται μονάχα για τον εαυτό του και την προβολή του. Είναι ματαιόδοξος και παρανοϊκός και, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για αυτόν, κατηγορεί τους άλλους. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένας άνθρωπος γεμάτος πάθος και με αγάπη για αυτό που κάνει, ενώ αρχίζει και διαισθάνεται ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος του. Με τη στάση του προκαλεί οίκτο και συμπάθεια, ενώ και η σχέση του με τον αμπιγιέρ του είναι μια σχέση αγάπης και μίσους».

Η ιστορία του «Αμπιγιέρ» σκιαγραφεί την ιδιόμορφη συναισθηματική σχέση ενός σαιξπηρικού ηθοποιού, που τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του είναι πια παρελθόν, και του Νόρμαν, του αφοσιωμένου αμπιγιέρ του. «Στην πραγματικότητα, το έργο μιλάει για την ουσία του θεάτρου αλλά και τις ανασφάλειες των ανθρώπων του» τονίζει ο κ. Μυλωνάς. Αραγε στα 43 χρόνια που υπηρετεί την τέχνη του θεάτρου, έχει συναντήσει ποτέ ανθρώπους όπως οι δύο ήρωες του έργου;

«Η αλήθεια είναι ότι οι αμπιγιέρ στην εποχή μας έχουν εκλείψει» αναφέρει ο κ. Μυλωνάς. «Βέβαια, σήμερα αντί για αμπιγιέρ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν πολύ το θέατρο χωρίς οι ίδιοι να είναι ηθοποιοί. Οσο για το αν υπάρχουν Σερ, θα έλεγα ότι σήμερα είναι λιγότεροι από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Σίγουρα κάποιοι ηθοποιοί που θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο αξίζει να το κάνουν, διότι είναι πραγματικά καλοί, ωστόσο όσο μεγαλώνει ο θεατρικός κόσμος καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι μόνος. Και, επομένως, είναι ανώφελο να είσαι τόσο ματαιόδοξος. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, την περσινή σεζόν υπήρχαν 1.500 παραστάσεις. Υπάρχει ένας πλουραλισμός. Νομίζω, έχοντας ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό, θα έλεγα ότι η Αθήνα έχει περισσότερο θέατρο από κάθε πόλη του πλανήτη. Αυτό που με χαροποιεί πολύ είναι πως συναντώ πολλούς και καλούς νέους ηθοποιούς».

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο στο τιμόνι του θεάτρου, ο γνωστός ηθοποιός δηλώνει ιδιαίτερα ευτυχής που η Β’ Σκηνή έχει καταφέρει όχι μόνο να συζητείται αλλά και να παρουσιάζει αξιόλογες δουλειές. Εκτός από τον «Αμπιγιέρ», ο Αλέξανδρος Μυλωνάς συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον «Αύγουστο». «Δεν μου αρέσει η ιδέα να ταυτίζομαι με ένα μέρος και να περιορίζομαι. Χαίρομαι που είμαι ελεύθερος να πάω όπου θέλω. Πιστεύω ακόμη ότι το κάθε θέατρο πρέπει να ανοίγει τις πόρτες του και στους άλλους ηθοποιούς. Δεν πρέπει να ανεβάζει εκεί μόνο παραστάσεις ο θιασάρχης».

• Infο: Ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια, παρουσιάζεται στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας. Εκτός από τον Αλέξανδρο Μυλωνά, παίζουν οι Μάνος Βακούσης, Αννυ Λούλου, Ευγενία Αποστόλου, Νίκος Καλαμό και Δημήτρης Μαργαρίτης.

Η διαφήμιση τον πήγε στα ουράνια

Οσο για την περίφημη διαφήμιση για γνωστή εταιρία συνδρομητικής τηλεόρασης, όπου ο Αλέξανδρος Μυλωνάς υποδύεται τον… Θεό, μας λέει ότι αυτή έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του στα ύψη! «Είναι μια δουλειά για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Με σταματάνε στον δρόμο και μου μιλάνε, φωνάζοντάς μου ο “Θεός”, ενώ κάποιοι άλλοι μού ζητάνε την ευλογία!»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα