Δύο στις δέκα υποβάλλονται τακτικά την εξέταση για καρκίνο του τραχήλου, που θερίζει τον γυναικείο πληθυσμόΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Οχι στο τακτικό τεστ Παπανικολάου λέει η πλειονότητα των γυναικών στην Ελλάδα, αν και η εξέταση συντελεί στην πρώιμη διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στη χώρα μας μόνο το 20% των γυναικών, δηλαδή δύο στις δέκα, υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου, παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό.
Θάνατοι
Τα παραπάνω ανέφερε η κυτταρολόγος Αρχοντία Πασχάλη, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου», ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Ενωση Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΙΠΑ). «Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα χάνονται 40 γυναίκες στην Ευρώπη από τη νόσο, ενώ το 95% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στη μόλυνση από ογκογόνους τύπους του ιού HPV.
Αλλοι παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν στην καρκινογένεση είναι η έναρξη της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας σε νεαρή ηλικία, η πολλαπλότητα των ερωτικών συντρόφων, η προσβολή από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τελευταία ενοχοποιούνται ακόμα και διατροφικοί παράγοντες, όπως η ανεπάρκεια των βιταμινών Α και Ε» εξήγησε η κυρία Πασχάλη.
Η γυναικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης Αναστασία Πουλημένου εξήγησε ότι το συμβατικό τεστ Παπανικολάου, που μετράει 60 χρόνια παρουσίας στην ιατρική κοινότητα, συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα σωτηρίας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.