Αφορούν την τελευταία διετία και στοχεύουν στην ωραιοποίηση της εικόνας για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματαΣε διαγραφές δανείων ονομαστικής αξίας 8,2 δισ. ευρώ προχώρησαν οι τράπεζες από τις αρχές του 2016 έως και τον Σεπτέμβριο του 2017. Την ίδια περίοδο το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε επίσης κατά 8,2 δισ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες ωραιοποιούν μέσω των διαγραφών την κατάσταση γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με την Εκθεση «για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του 2016 οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως καταγγελμένες απαιτήσεις επιχειρηματικών δανείων. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς οι διαγραφές άγγιξαν τα 4,4 δισ. ευρώ, με τις περισσότερες να αφορούν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων έβαλαν λουκέτο.
Παράλληλα, οι τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν την επόμενη διετία τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. Συνολικά τον Σεπτέμβριο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών μειώθηκαν κατά 2,4% συγκριτικά με το τέλος του Ιουνίου του 2017, αγγίζοντας τα 100,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πέρα από τις διαγραφές, οι πωλήσεις δανείων ανήλθαν σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρίτο τρίμηνο αγγίζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο. Οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν την πώληση δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019 στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, στο τέλος του Σεπτεμβρίου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών διαμορφώθηκε στο 43,3%, στο 53,2% για τα καταναλωτικά, ενώ στο 43,6% για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Πέτυχε «κούρεμα» οφειλών και αποπληρωμή σε βάθος 28 ετών
Τη ρύθμιση της οφειλής του με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστεί εφικτή η σταδιακή αποπληρωμή του βάσει της εισοδηματικής δυνατότητάς του, πέτυχε δανειολήπτης. Από τα 29.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα πληρώσει τα 24.000 ευρώ σε βάθος 28 ετών, ενώ τα υπόλοιπα 5.000 θα διαγραφούν. Οι διαδικασίες κινήθηκαν από την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, που καλεί τους οφειλέτες να επικοινωνήσουν με τα στελέχη της προκειμένου να εξετάσουν και να υποβάλουν, όπου είναι εφικτό, αίτημα προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την ένταξή τους σε τέτοιου είδους προνομιακές ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα προχώρησε σε διαχωρισμό του οφειλόμενου ποσού σε δύο τμήματα. Το πρώτο μέρος της οφειλής, ύψους 24.490,67 ευρώ, θα εξοφληθεί σε συνεχείς μηνιαίες άτοκες δόσεις για περίοδο 48 μηνών, που θα θεωρηθεί περίοδος χάριτος, και σε άλλες 312 τοκοχρεολυτικές δόσεις. Το δεύτερο μέρος του οφειλόμενου ποσού, ύψους 5.038,94 ευρώ, δεν θα τοκίζεται και θα διαγραφεί, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αποπληρώσει το πρώτο τμήμα της οφειλής εμπρόθεσμα ή προβεί σε πρόωρη εξόφλησή του.