Εξι μνημεία αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα των Σκοπίων

Ποια είναι τα άρθρα στα οποία αποδεικνύεται ότι υπάρχει παραχάραξη της Ιστορίας και πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθούνΑπό τον 
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση -αλλά και αναδεικνύει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση- προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Το ζήτημα αυτό είναι κομβικής σημασίας και συνδέεται άμεσα τόσο με την ανάγκη απάλειψης κάθε αλυτρωτισμού όσο και με την εφαρμογή της λύσης για την ονομασία έναντι όλων (erga omnes).
Εξι είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να αλλάξουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2001.

1 Κυρίαρχο θέμα είναι η αντικατάσταση σε όλο το Σύνταγμα του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το όνομα που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

2 Η ριζική αλλαγή του προοιμίου του Συντάγματος, που αποτυπώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την παραχάραξη της Ιστορίας και τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Ιδού ακριβώς τι γράφει το προοίμιο στην αρχή του: «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο μακεδονικός λαός καθώς και οι πολίτες που ζουν εντός των συνόρων της και είναι μέλη του αλβανικού λαού, του τουρκικού λαού, του βλάχικου λαού, του σερβικού λαού, του Ρομά λαού, του βοσνιακού λαού και άλλων παίρνουν την ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της πατρογονικής τους γης, γνωρίζοντας και όντας ευγνώμονες στους προγόνους τους για τις θυσίες και την αφοσίωσή τους στην προσπάθεια και στον αγώνα τους για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Μακεδονίας, και υπεύθυνοι στις μελλοντικές γενιές να διατηρήσουν και να αναπτύξουν ό,τι είναι πολύτιμο από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη συνύπαρξη εντός της Μακεδονίας, με ισότητα στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις έναντι του κοινού καλού -της Δημοκρατίας της Μακεδονίας- σύμφωνα με την παράδοση της Δημοκρατίας του Κρούσοβο και τις αποφάσεις της Αντιφασιστικής Λαϊκής Απελευθερωτικής Συνέλευσης της Μακεδονίας (σ.σ.: διεκδικούσε την «ένωση ολόκληρου του μακεδονικού λαού»!) και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991, αποφάσισαν να συστήσουν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

3 Το σημείο που αφορά την ιθαγένεια και συγκεκριμένα το άρθρο 4 στο οποίο αναφέρεται ότι «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν την ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

4 Ακόμα ένα εδάφιο όπου απαιτείται αναθεώρηση είναι το άρθρο 7, το οποίο κάνει λόγο για «μακεδονική γλώσσα», σημειώνοντας επί λέξει: «Η μακεδονική γλώσσα, που έχει γραφεί χρησιμοποιώντας το κυριλλικό αλφάβητο, είναι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

5 Αλλαγής χρήζει οπωσδήποτε και το άρθρο 49, με το οποίο οι Σκοπιανοί ουσιαστικά αναγνωρίζουν την ύπαρξη μακεδονικών μειονοτήτων σε γειτονικές τους χώρες. «Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και για τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους απόδημους Μακεδόνες, τους βοηθά στην πολιτιστική τους ανάπτυξη και αναπτύσσει δεσμούς μαζί τους. Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό» γράφει το επίμαχο άρθρο.

6 Τελευταία προαπαιτούμενη αναθεώρηση είναι του άρθρου 3, το οποίο αφήνει ανοιχτό το ζήτημα των συνόρων: «Τα σύνορα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μπορούν να αλλάξουν μόνο σε συμφωνία με το Σύνταγμα και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, καθώς και σε συμφωνία με τους γενικά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».

«Αντίστροφη μέτρηση» για το συλλαλητήριο της Αθήνας

Στα χαρακώματα βρίσκεται το πολιτικό σύστημα της χώρας, με τις πολλές αντιφάσεις που καταγράφονται εντός αυτού στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το οποίο «τρέχει με χίλια» προς πρόταση λύσης που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Ολα αυτά εξελίσσονται την ώρα που η πρωτεύουσα προετοιμάζεται να στείλει στις 4 Φεβρουαρίου από το Σύνταγμα το δικό της ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, έπειτα από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Στόχος και του δεύτερου συλλαλητηρίου είναι να σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Το διοργανώνει, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», η επιτροπή του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης μαζί με άλλους φορείς, σωματεία και παμμακεδονικές ενώσεις.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 μπροστά από τη Βουλή και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Αθήνα θα… βουλιάξει, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Σε σύσκεψη που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο αποφασίστηκε να οριστεί συντονιστική επιτροπή διοργάνωσης του συλλαλητηρίου, αποτελούμενη από εκπροσώπους παμμακεδονικών ενώσεων.

Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξουν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής, οι οποίοι θα παρέχουν επίσημη ενημέρωση σχετικά με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της Αθήνας.

Σπ. Κάραλης

Οι άγνωστοι διάλογοι στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου!

Στον απόηχο της μεγάλης συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη και σε φορτισμένο κλίμα από τις αρνητικές αντιδράσεις των πιστών, αλλά και την απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) να κατέλθουν οι έγγαμοι κληρικοί συντεταγμένα στο συλλαλητήριο της Αθήνας συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στη Μονή Πετράκη.

Για περισσότερες από δύο ώρες ο Αρχιεπίσκοπος και οι 12 μητροπολίτες συζήτησαν τους πιθανούς τρόπους να εκτονωθεί η ένταση που προκλήθηκε από την ουδέτερη στάση της Συνόδου και την έμμεσα αρνητική στάση του κ. Ιερωνύμου απέναντι στις κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση άρχισε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ενημερώνει τα μέλη της ΔΙΣ για τις επαφές που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις ευαίσθητες λεπτομέρειες της εκκλησιαστικής πτυχής του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιερώνυμος ουσιαστικά τους έκανε ένα μίνι «φροντιστήριο» κανονικού δικαίου και εκκλησιαστικής ιστορίας, προκειμένου να αντιληφθούν τους κινδύνους που κρύβει για τις εκκλησιαστικές ισορροπίες η τυχόν αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Οι διάλογοι μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αποκαλύπτουν τη σπουδή να εκτονωθεί η ένταση και κυρίως η διοίκηση της Εκκλησίας να μπορέσει να βγει αλώβητη από την κρίση που φαίνεται να προκαλείται.
«Δεν γίνεται να παραθεωρήσουμε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Τα συλλαλητήρια, εάν είναι ξεκάθαρη η στόχευσή τους, είναι σωστά εργαλεία εξωτερικής πολιτικής» φέρεται ότι είπε ένας από τους μητροπολίτες σχολιάζοντας την πρόσφατη συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα.
«Οχι, δεν μπορεί να αμαυρωθεί μια μεγαλειώδης συγκέντρωση. Αφού μαζεύτηκαν σε ήρεμο κλίμα και χωρίς κομματικό μανδύα τόσοι άνθρωποι, εμείς δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε» συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άλλος μητροπολίτης.
«Σύμφωνοι, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καπελωθούμε από κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί» ήταν η απόκριση άλλου συνοδικού.
«Κάπως πρέπει να μεταστραφεί η αρνητική εντύπωση που δημιούργησαν οι εφημερίδες. Πρέπει να απαλύνουμε τις αντιδράσεις και να αναπαυθούν οι συνειδήσεις κληρικών και λαϊκών» εκτίμησε ένας άλλος μητροπολίτης.

Τότε ένας από τους μητροπολίτες της Μακεδονίας φέρεται ότι πρότεινε να πάνε ως Ιερά Σύνοδος στη Σιάτιστα, στην Κοζάνη, και να κάνουν μνημόσυνο στον Παύλο Μελά. «Είναι ένα ξεχασμένο χωριό, που δεν πατάει ψυχή και καλό θα ήταν να πάμε και να δείξουμε ότι σεβόμαστε τα πρόσωπα και την ιστορική μνήμη».

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα