Ετσι λάδωνε η Siemens τα κόμματα

Ειρηνοδικείο Μονάχου: Αποκαλύψεις-σοκ στην απόφαση καταδίκης του Χριστοφοράκου 

Με ποσοστό 2% από κάθε σύμβαση με το Δημόσιο οι Γερμανοί δωροδοκούσαν το πολιτικό σύστημα από το 1990 και μετά, ακολουθώντας την πρακτική πολλών άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Οι συναντήσεις (το 2003) του κατηγορουμένου με τον Κώστα Γείτονα και τον τότε οικονομικό διευθυντή της «γαλάζιας» παράταξης, για να συμφωνηθεί από κοινού σχέδιο για το C4IΗ Θέση μας: Αριστερισμός εναντίον λαού

Διαβάστε επίσης:

►«Να είμαστε έτοιμοι για ακόμα πιο μεγάλες κρίσεις με τους Τούρκους»
Οι νέοι με τα σκουλαρίκια θα πολεμήσουν για τα ιδανικά του έθνους, λέει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς

►880.000.000 ευρώ ετησίως οι παράνομες παρακρατήσεις στις επικουρικές

►Ισχυροί (ξένοι) επενδυτές απογειώνουν την Πανγαία

►ΑΠΟΣΤΟΛΗ:Με πούλμαν στα Σκόπια για φθηνά εμφυτεύματα και σφραγίσματα!

►Υπουργός του ΠΑΣΟΚ «έθαψε» Προεδρικό Διάταγμα που θα έβαζε «φρένο»στη Novartis

►Τζ. Πάιατ: Ενα σκληρό γεράκι στην πρεσβεία της Αμερικής!

►Παγίδα με «χαράτσι» στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2», που αρχίζει αύριο!

Τι αναφέρει η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μονάχου με την οποία καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή ο Μ. Χριστοφοράκος. Με ποιον τρόπο δίνονταν οι μίζες και τι συνέβη με το σύστημα C4I

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Μια αποκάλυψη-βόμβα για το πώς η Siemens δωροδοκούσε από τα μαύρα ταμεία τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φέρνει στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία». Το ντοκουμέντο της απόφασης του Ειρηνοδικείου Μονάχου, με την οποία καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή (λόγω της συμφωνίας που έκανε) ο ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, αποκαλύπτει πώς στηνόταν το παιχνίδι με τις μίζες στην Ελλάδα, πώς χρηματοδοτούνταν κόμματα και πρόσωπα, αλλά και τι έγινε με το C4I και με άλλες δουλειές της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα. Η απόφαση του Τμήματος ΙΙ – Φορολογικών και Οικονομικών Ποινικών Υποθέσεων αναφέρει: «Από το έτος 1996 ήσασταν γενικός διευθυντής της Siemens A.E. Ηλεκτροτεχνικών Εργων και Προϊόντων στην Αθήνα, του υποκαταστήματος της Siemens ΑΓ στην Ελλάδα… Κατά το χρονικό διάστημα που ήσασταν γενικός διευθυντής του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) του υποκαταστήματος στην Ελλάδα τριπλασιάστηκαν. Κατά μέσο όρο ήταν 10%».

Στην ανάλυση του ιστορικού της υπόθεσης αναφέρεται στο έγγραφο: «Λόγω των κακών δημοσίων σχέσεων της Siemens AG στην Ελλάδα, αποφασίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 1990 να κάνει και η Siemens δωρεές στα κόμματα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστεί μια ισχυρότερη δικτύωση της επιχείρησης με Ελληνες πολιτικούς, όπως γινόταν και από άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρίες (!!!). Για να μπορεί να υπολογιστεί το ύψος των “δωρεών προς τα κόμματα” λήφθηκε υπόψη το 2% του τζίρου της σύμβασης αυτής (το λεγόμενο σχέδιο της μητρικής εταιρίας). …Επί τη βάσει αυτή το εν λόγω ποσοστό του 2% εμβαζόταν ετησίως κατά το ήδη παραγραφέν χρονικό διάστημα από τον τομέα, τελευταία από τον αμετάκλητα καταδικασθέντα Siekaezek και τους συνεργάτες του, τον ομοίως αμετάκλητα καταδικασθέντα Kell-von Jagemann, σε λογαριασμό της εταιρίας Placid Blue Corporation στην τράπεζα ABN Amro – Bank στο Μόναχο. Στη συνέχεια προωθούσατε συγκαλυμμένα τα ανωτέρω χρήματα (2%) αποκλειστικά στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Νέα Δημοκρατία και Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο C4I και σε έργα που καθυστερούσαν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και εκεί ο Χριστοφοράκος έπιασε δουλειά. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Κατόπιν αυτού συλλάβατε το σχέδιο να επιταχύνετε τις παραλαβές των επιμέρους έργων του έργου C4I, επηρεάζοντας τους αρμόδιους για την παραλαβή δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους βέβαια δεν γνωρίζατε ονομαστικά, οι οποίοι όμως γνωρίζατε, σύμφωνα με την κομματική δικτύωση που υπήρχε στην Ελλάδα, ότι ανήκαν σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα ασκούσαν, όπως επιδιώκατε, τη διακριτική ευχέρεια που είχαν, κατά τρόπο ώστε σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις να αποφασίζουν ενδεχομένως κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της Siemens. Επειδή οι τρόποι λήψης των αποφάσεων για εσάς ως τρίτο δεν ήταν διαφανείς, ήταν όμως γνωστοί στον ελληνικό κομματικό μηχανισμό, χρειαζόσασταν την υποστήριξη κομματικών μελών προκειμένου να προχωρήσετε σε καταμερισμό εργασίας μαζί τους.

Για τον λόγο αυτόν σε ξεχωριστές συζητήσεις που είχατε, το αργότερο στα τέλη του 2003, με τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας, τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μέσω του κόμματος επηρέαζε τις υφιστάμενες Αρχές, και τον κ. Β…, ταμία της Ν.Δ., συμφωνήσατε ώστε να δοθούν από εσάς στα κόμματα που αυτοί εκπροσωπούσαν χρήματα της τάξεως συνολικά τουλάχιστον διψήφιου ποσού εκατομμυρίων (ευρώ). Τα χρήματα θα πήγαιναν ισομερώς στα ταμεία των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και από κει θα διανέμονταν ενδεχομένως περαιτέρω. Προς τον σκοπό αυτόν οι δύο ταμίες των κομμάτων, όπως είχε συμφωνηθεί από εσάς από κοινού με αυτούς, θα ασκούσαν μέσω του κόμματος την απαραίτητη πίεση στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκαν στο κόμμα τους, προκειμένου οι τελευταίοι να ασκήσουν τη διακριτική ευχέρεια που είχαν κατά τρόπο ώστε σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις να αποφασίσουν, ενδεχομένως κατά παράβαση των καθηκόντων τους, υπέρ της Siemens».

Το συνέδριο στην Αθήνα και το σχέδιο που «αρκεί για τακτοποίηση του ζητήματος»

Και το «κατηγορώ» συνεχίζεται: «Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί από εσάς, από κοινού με τον κ. Γείτονα και τον κ. Β… (σ.σ.: έχει πεθάνει ο τότε ταμίας της Ν.Δ.), έτσι και έγινε στη συνέχεια… Τον Φεβρουάριο του 2004 έγινε στην Αθήνα ένα συνέδριο δημοσιογράφων και αναλυτών. Το έργο C4I ήταν ένα σημαντικό θέμα για το συνέδριο, λόγω ιδιαίτερα μεγάλων assets (δηλαδή ανεξόφλητων απαιτήσεων). Ρωτηθήκατε από τον ξεχωριστό διωκόμενο Kutschenreuter, τότε CFO του ING, τι θα μπορούσε να κάνει κανείς προκειμένου να διασφαλιστούν το χρονοδιάγραμμα του έργου και η παραλαβή του. Εσείς του είπατε ότι το υπάρχον “σχέδιο 2%”, δηλαδή οι πληρωμές σε κόμματα, προκειμένου αυτά να δώσουν εντολή στις υφιστάμενες Αρχές να ασκήσουν, κατά την παραλαβή των έργων, τη διακριτική ευχέρεια που έχουν υπέρ της Siemens, είναι αρκετό για τη γρήγορη τακτοποίηση του ζητήματος αυτού. Αυτό εγκρίθηκε από τον Kutschenreuter. Για τη διεκπεραίωση των πληρωμών προς τα δύο κόμματα χρησιμοποιήσατε την εταιρία FAIRWAYS LTD, του κ. Λέτσα, η οικογένεια του οποίου είχε στενές σχέσεις με τη Siemens. O αμετάκλητα καταδικασθείς Siekaczek έδωσε εντολή να σταλούν από τα μαύρα ταμεία που είχε στη διάθεσή του εμβάσματα στον λογαριασμό της FAIRWAYS LTD, στην Ελβετία… Σύμφωνα με τον τρόπο που είχε συμφωνηθεί με τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας, παραδώσατε σε μη εξακριβωθέντα χρόνο και πάντως έως το τέλος του 2005/2006 τα χρήματα στον κ. Β…, οικονομικό διευθυντή της Ν.Δ., και τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ»!

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα