Η παράταση του Μνημονίου βρίσκεται ακόμα στο «τραπέζι»

Η εκταμίευση της δόσης πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ανησυχία στην Ευρώπη για τα προαπαιτούμεναΤο «ψαλίδισμα» των προσδοκιών περί συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου επισκίασε τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να εκταμιεύσει σήμερα την εκκρεμή δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές, μέσω διαρροών, εμφανίστηκαν ανήσυχοι για την πορεία υλοποίησης βασικών προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης αξιολόγησης. Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα κριθεί τον Ιούλιο, αφήνοντας έτσι ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παράτασης του 3ου Μνημονίου, που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να διαψεύσει τα σενάρια αυτά, υποστηρίζοντας ότι «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για τη συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης», ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι είναι πολύ πιθανό να κριθούν όλα στις… καθυστερήσεις.

Οπως είπε ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, «για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup ή ίσως λίγο αργότερα».

Πλειστηριασμοί

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόφαση του ESM να αποδεσμευτούν σήμερα τα 5,7 δισ. ευρώ της δόσης της 3ης αξιολόγησης πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Αλλωστε, από τα 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα οδεύσουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, τα 1,9 δισ. ευρώ θα μείνουν στην άκρη για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων και μόνο 500.000.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Για την εκκαθάριση των κρατικών υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα θα διατεθεί άλλο 1 δισ. ευρώ μετά την 1η Μαΐου και έως τις 15 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν ομαλά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και θα μειωθούν επαρκώς τα κρατικά «φέσια».

Ο ESM προχώρησε επίσης χθες στην τροποποίηση της δανειακής σύμβασης του 3ου Μνημονίου, ώστε να συμπεριληφθούν οι υποχρεώσεις του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων ως εγγυητή για την αποπληρωμή του χρέους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα