Casus belli αποτελούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Εντονες πιέσεις σε στελέχη της κυβέρνησης ασκούν οι μεγάλες μονές του Αγ. Ορους για τα κονδύλια θρησκευτικού τουρισμούΓκρίνιες μεγάλες μαθαίνω ότι έχουν οι Αγιορείτες για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τον θρησκευτικό τουρισμό. Οι μεγάλες μονές του Αγίου Ορους ασκούν πιέσεις σε πολιτικούς της κυβέρνησης, προκειμένου να απορροφήσουν εκείνες μεγάλη μερίδα των πόρων που έχουν προϋπολογιστεί για τη συγκεκριμένη δράση. Οι εκπρόσωποι των Αγιορειτών έχουν χτυπήσει την πόρτα του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη και της υπουργού Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, και ζητούν να συμπεριληφθούν τα συγκεκριμένα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα στις επόμενες χρηματοδοτήσεις. Μητροπολίτες και μοναστήρια στην Ελλάδα περιμένουν πώς και πώς αυτή τη χρηματοδότηση, για να βελτιώσουν τις υποδομές τους. Εχουν «παγώσει» κάθε εργασία και σοβαρή ανακατασκευή σε ναούς και μονές, με την ελπίδα να εντάξουν σε προγράμματα θρησκευτικού τουρισμού ανακατασκευές και ανακαινίσεις. Ελπίζουν ότι, εντάσσοντάς τα ως τουριστικούς προορισμούς, θα πάρουν τα ανάλογα κονδύλια. 

Ωστόσο οι Αγιορείτες, καθώς διαπίστωσαν πως η μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προορίζεται για την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, άρχισαν τα τηλεφωνήματα και τις παρεμβάσεις. Ζήτησαν από τον Γ. Αμανατίδη και την Ελ. Κουντουρά να τους συμπεριλάβουν και να ενημερώσουν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο πως, αν αποκλειστούν από τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, τότε η κίνηση αυτή θα είναι casus belli. Πάντως, και για τη διαχείριση που γίνεται στη διεκδίκηση προγραμμάτων από την Ιερά Σύνοδο ακούω ότι υπάρχουν γκρίνιες. Χάνονται κονδύλια, γιατί μπλέκονται πολλοί ενδιαφερόμενοι…

Πρώτος στη σειρά

Πληροφορούμαι ότι πρώτος στη σειρά για αναβάθμιση στην επόμενη κενή Μητρόπολη που θα προκύψει στην Εκκλησία της Ελλάδος -εκτός των Νέων Χωρών- έχει μπει ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Κλήμης Κοτσομύτης. Ο αρχιγραμματέας προωθείται από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, αφού έχουν διακονήσει στην ίδια μονή (Σαγματά) στη Βοιωτία. Προωθείται για μεγάλη Μητρόπολη της Αττικής, αφού όσες του είχαν προταθεί στο παρελθόν (Σταγών κ.ά.) τις απέρριψε.
Τον υποψήφιο στηρίζει και φιλόδοξος Μητροπολίτης, που «φτιάχνει» τα κουκιά για το μέλλον του. Ο ίδιος φιλόδοξος Μητροπολίτης στέλνει γραπτά μηνύματα σε δημοσιογράφους και κάνει τηλεφωνήματα, λέγοντας πως αποτελεί το καταλληλότερο πρόσωπο για να του κάνουν συνέντευξη. Εχει μεγάλη… κάψα για προβολή, καθώς πιστεύει πως θα την εξαργυρώσει στο μέλλον με την πολυπόθητη αναβάθμιση.

Με το αζημίωτο

Πολλοί ντόπιοι επιχειρηματίες, πολιτικοί και άλλα πρόσωπα που κρύβουν πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα τους, με αμαρτωλό παρελθόν, έχουν έρθει κοντά σε Μητροπόλεις και ιερείς -ανάλογα με το βεληνεκές τους- και τους «πουλάνε» δήθεν ότι άλλαξαν, σοβαρεύτηκαν και αποφάσισαν να δείξουν το φιλανθρωπικό πρόσωπό τους, βοηθώντας την Εκκλησία και το έργο που κάνουν.

Το μόνο που λέω αυτή τη στιγμή είναι πως καλό θα ήταν να δείξουν οι συγκεκριμένοι Μητροπολίτες και κληρικοί τη δέουσα προσοχή. Γιατί τους «ξεπλένουν» διά της κολυμβήθρας της φιλανθρωπίας, αλλά στο τέλος, στο «διά ταύτα», όταν πρέπει να περάσουν από το ταμείο, την… κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.

Τα σέβη μου,
ο Μελχισεδέκ

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα