Στο φως τα μυστικά του αχανούς σύμπαντος

Ολα όσα ακούστηκαν σε ομιλία στο Ναύπλιο από τον κορυφαίο κοσμολόγο Σπύρο ΒασιλάκοΡεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Φως στο μυστήριο της δημιουργίας του αχανούς σύμπαντος που μας περιβάλλει αλλά και στο μέλλον του έριξε το περασμένο Σάββατο, με μία και μοναδική ομιλία του -προσαρμοσμένη ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή από τον απλό κόσμο- στο κτίριο της πρώτης Βουλής της Ελλάδας (Βουλευτικόν) στο Ναύπλιο, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της κοσμολογίας στη χώρα μας και στο εξωτερικό, ο δρ Σπύρος Βασιλάκος.

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο της εκλαΐκευσης των επιστημονικών εννοιών, ο πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και διευθυντής Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών σύστησε στο κοινό το σύμπαν, αποκαλύπτοντας την ηλικία του, που έχει αγγίξει πλέον τα 14 δισεκατομμύρια χρόνια, καθώς και τα συστατικά της δημιουργίας του. «Μόλις το 4% του σύμπαντος αποτελείται από την κανονική ύλη από την οποία είμαστε φτιαγμένοι και εμείς οι άνθρωποι» τόνισε ο δρ Βασιλάκος, εκπλήσσοντας το κοινό. Πρόσθεσε ότι το σύμπαν αποτελείται ακόμα -σε ποσοστό 23%-26%- από την σκοτεινή ύλη, η οποία μπορεί να μην είναι παρατηρήσιμη γιατί δεν εκπέμπει φως, αλλά διέπεται από τον νόμο της βαρύτητας, και στο μεγαλύτερο ποσοστό (73%) από την άγνωστη σκοτεινή ενέργεια, που «ταλαιπωρεί» τους επιστήμονες.

Στη συνέχεια, ο ίδιος έκανε μια «βουτιά» στο παρελθόν της κοσμολογίας -της επιστήμης που μελετά το σύμπαν ως ενιαίο σύνολο-, φέρνοντας στην επιφάνεια τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει ανά τους αιώνες. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους αρχαίους Ελληνες κοσμολόγους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που εξήγησαν πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος, χρησιμοποιώντας τη λογική και τους φυσικούς νόμους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι όλα τα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από τη Γη, η οποία είναι ακίνητη, και ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, που έθεσε τον ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του σύμπαντος. Επίσης, ειδική μνεία έγινε στον Νεύτωνα και τον  Αλμπερτ Αϊνστάιν, οι οποίοι με τους νόμους της παγκόσμιας έλξης και τη θεωρία της σχετικότητας αντίστοιχα άνοιξαν νέους ορίζοντες στην επιστημονική σκέψη.

Φτάνοντας στο παρόν, ο δρ Βασιλάκος τόνισε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει πολύ την κοσμολογία, καθώς όλες οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα χρόνια εισάγονται σε έναν υπολογιστή και μέσα από μια σειρά επίλυσης εξισώσεων προκύπτει το παρελθόν και το μέλλον του σύμπαντος. Πώς θα είναι, όμως, αυτό το μέλλον; Πολλές αναφορές σε καταστροφές έχουν γίνει τρομάζοντας τον κόσμο, ο οποίος, όμως, δεν θα πρέπει να ανησυχεί, καθώς μεγάλα γεγονότα με σοβαρές συνέπειες για τον πλανήτη μας θα συμβούν σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η σύγκρουση του γαλαξία στον οποίο ανήκει ο πλανήτης Γη με τον γαλαξία της Ανδρομέδας, που θα πραγματοποιηθεί σε 4 με 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα και θα έχει ως αποτέλεσμα οι δύο γαλαξίες να συγχωνευθούν.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εκδήλωση στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού – Περιβάλλοντος – Αθλητισμού – Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) και το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.

Την ομιλία του διακεκριμένου κοσμολόγου τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, πολιτικοί παράγοντες της Αργολίδας, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος και Ολγα Ανδριανάκου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα