Γκαλερίστας και κληρικός έκλεβαν ιερά κειμήλια από ναούς στην Ηπειρο

Ευαγγέλια από το 1747 σε εργαστήριο βιβλιοδεσιών στην ΑθήναΜε την παραπομπή πέντε ατόμων στη Δικαιοσύνη συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης που ταλανίζει περισσότερα από δέκα χρόνια την τοπική κοινωνία και τις Αρχές της Ηπείρου, και αφορά τη συστηματική λεηλασία που γινόταν στις εκκλησίες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από την ολοκλήρωση της μακρόχρονης έρευνας της ανακρίτριας Ιωαννίνων, συνολικά πέντε άτομα (ανάμεσα στα οποία ένας γκαλερίστας και ένας κληρικός) παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. 

Αξίζει να αναφερθεί πως ο γκαλερίστας δραστηριοποιείται ανάμεσα στο Μέτσοβο και τα Τρίκαλα, ενώ είναι παλιός γνώριμος των Αρχών. Συγκεκριμένα, τον είχε κατονομάσει ιδιοκτήτης γκαλερί στο Λονδίνο ως το άτομο που του είχε προμηθεύσει, το 2011, κλεμμένες εικόνες από εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής του Ζαγορίου. Μάλιστα, στην κατάθεσή του ο ιδιοκτήτης της γκαλερί είχε αποκαλύψει ότι του είχε εμφανίσει τις κλεμμένες εικόνες ως οικογενειακά κειμήλια.

Ο γκαλερίστας έπεσε στα χέρια των Αρχών τον Δεκέμβριο του 2014, ύστερα από έρευνα αστυνομικών της Ασφάλειας Τρικάλων σε σπίτι που διατηρούσε στο Περτούλι, καθώς στην κατοχή του είχε βρεθεί εκκλησιαστική εικόνα μεταβυζαντινής περιόδου, που απεικονίζει τη Γέννηση, κλεμμένη το 2005 από τη Μονή Κοιμήσεως Βισικού Καλουτάς.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης ένας κληρικός με μακρά θητεία στα Γιάννενα, χωρίς όμως, προς το παρόν, να υπάρχουν εκτενείς πληροφορίες για τα στοιχεία που τον εμπλέκουν στην υπόθεση. Ενα τρίτο πρόσωπο (ιδιοκτήτης εργαστηρίου βιβλιοδεσιών στο κέντρο της Αθήνας) είχε απασχολήσει επίσης τις Αρχές, καθώς είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2015, ύστερα από εντολή της ανακρίτριας Ιωαννίνων. Στο διαμέρισμα και το κατάστημά του στην Αθήνα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας βρήκαν οκτώ βιβλία και ευαγγέλια, που χρονολογούνται από το 1747 έως το 1921. Ενδεικτικά, κατάσχεσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Αρχιερατικόν», τυπωμένο το 1779 στη Βενετία, ένα βιβλίο με τίτλο «Χρυσοστόμου περί Ιεροσύνης», χρονολογούμενο το 1810, καθώς και βιβλίο που χρονολογείται στο 1747 με τίτλο «Λόγοι πανηγυρικοί και εγκωμιαστικοί μεγάλης Τεσσαρακοστής».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα