Κινήσεις τακτικής πριν από το «deal» των Τσίπρα και Ζάεφ!

Οι νάρκες της συμφωνίας με την εθνότητα και τη γλώσσα, οι διαδηλώσεις από τους Σκοπιανούς και η πρόταση μομφής που σκέπτεται η Ν.Δ.Τις τελευταίες κινήσεις τακτικής πριν από την ανακοίνωση της «μαύρης» συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων κάνουν οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Ζάεφ. Στη γειτονική χώρα ακόμη υπάρχουν αντιδράσεις για το «erga omnes» και τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει «καταπιεί» το «Μακεδονία» ως όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό τα «Βόρεια» ή «Νέα», αλλά το ακόμη χειρότερο είναι ότι έχει δεχτεί και την απαίτηση των Σκοπιανών για εθνότητα και γλώσσα «μακεδονική».

Η Νέα Δημοκρατία διαβλέπει ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να την εγκλωβίσει στο θέμα των Σκοπίων, καθώς έχει αποφασίσει να δώσει το πράσινο φως για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας όμως στη Βουλή τη συμφωνία όταν κλείσουν όλα τα ζητήματα («erga omnes» και συνταγματική αναθεώρηση) το φθινόπωρο. Γι’ αυτό σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, από τη στιγμή που οι ΑΝ.ΕΛ. και ο Πάνος Καμμένος δεν ψηφίσουν τη συμφωνία.
Στη Ν.Δ. υπάρχει έντονος σκεπτικισμός όχι για τον όρο «Μακεδονία» που, όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, δύσκολα δεν θα υπάρχει στην ονομασία, αλλά και για τη «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, που επί της ουσίας ακυρώνει τη συνταγματική αναθεώρηση και την εξάλειψη του αλυτρωτισμού.

Εν αναμονή λοιπόν του τηλεφωνήματος Τσίπρα – Ζάεφ (δεν είχε γίνει έως χθες), το οποίο θα σηματοδοτήσει και το «κλείδωμα» της συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να πει «μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» και «όταν θα υπάρξει συμφωνία, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση». Ο κ. Τζανακόπουλος με απροκάλυπτο τρόπο επιτέθηκε στις Παμμακεδονικές Οργανώσεις χαρακτηρίζοντας τες «μορφώματα», επειδή αντιδρούν στη συμφωνία προδοσίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Απλή πλειοψηφία

Σε άλλη, πάντως, γραμμή από τον κ. Τζανακόπουλο, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προανήγγειλε τη συμφωνία με τα Σκόπια, αναφέροντας πως θα έρθει στη Βουλή για κύρωση, επειδή έχει διεθνή πτυχή και εγγυήσεις, αλλά αυτό θα συμβεί «με όλες τις προϋποθέσεις πλήρως εφαρμοσμένες» πιθανόν, κατά την εκτίμηση του κ. Βούτση, τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί πως ίσως υπάρξει και κύρωση της συμφωνίας απλώς με πλειοψηφία. «Συνταγματική πρόνοια για 180 ψήφους δεν υπάρχει, πλην όμως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όσο πιο ευρεία θα είναι αυτή η πλειοψηφία τόσο το καλύτερο για όλους» είπε.

Για συμφωνία που έχει κλείσει έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι με ανάρτησή του στο facebook. «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Αθήνα και πλέον αναμένεται η τηλεφωνική συνομιλία Ζάεφ – Τσίπρα για την τελική απόφαση για το όνομα, το οποίο θα είναι είτε “Βόρεια Μακεδονία” είτε “Νέα Μακεδονία”» έγραψε, προσθέτοντας πως με την αλλαγή του ονόματος καθορίστηκαν και όλες οι λεπτομέρειες, το «erga omnes» και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Την ίδια στιγμή πάντως, στα Σκόπια γίνονται και προγραμματίζονται διαδηλώσεις κατά της επικείμενης συμφωνίας.

Νέες πιέσεις για λύση (;) από τους Αμερικανούς

Στο παρά πέντε της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων υπήρξε νέα παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας στις δύο πλευρές ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει το συντομότερο και πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Η επίλυση του Μακεδονικού θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σκοπιανικού μέσου ενημέρωσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας» δήλωσε η ίδια πηγή, διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν πως δήθεν δεν ασκούνται πιέσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Αντιπολιτευτικά πυρά και κορόνες από Κασιδιάρη

Στο ζενίθ βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν πάλι τα ξίφη τους, αυτή τη φορά από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν στηρίζει μια συμφωνία σε δόσεις, «με μοιραία προκαταβολή το πράσινο φως της ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., και με αβέβαια ανταλλάγματα. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, από την άλλη, δεν άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά τη στάση του κόμματός του.
«Σαλαμοποίηση του θέματος πρέπει να απορριφθεί. Το θέμα είναι κρίσιμο και πολυπαραγοντικό» είπε, τονίζοντας πως η ΔΗ.ΣΥ. θα τοποθετηθεί όταν υπάρξει τελική συμφωνία.

«Να πνιγεί»

Την ίδια ώρα, ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό προτείνοντάς του «να πάει στις Πρέσπες να πνιγεί» και λέγοντας πως στην κυβέρνηση «έχουν γίνει πιο Σκοπιανοί και από τους Σκοπιανούς».
Οι αναφορές του χρυσαυγίτη βουλευτή προκάλεσαν την αντίδραση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά. Από την πλευρά πάντως της κυβέρνησης, ο Σταύρος Κοντονής κάλεσε τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει την εθνική θέση για λύση με σύνθετη ονομασία «erga omnes».

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο «γαλάζιος» βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχονται σύνθετη ονομασία.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα