Ο δήθεν ευαίσθητος σε θέματα οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την κερκόπορτα με νομοσχέδιο
■ Κουρελόχαρτο το αυστηρό πλαίσιο που ισχύει
■ Αφαιρούνται αρμοδιότητες από το Λιμενικό
■ Απόλυτος άρχων ο υπ. Οικονομικών, θα αποφασίζει για τις νομιμοποιήσεις
■ Προς όφελος της οικονομίας θα δίδονται και άδειες για τέλεση γάμων και άλλων εκδηλώσεων στον αιγιαλόΗ Θέση μας: Η εκποίηση του αιγιαλού
Διαβάστε επίσης:
►Επικίνδυνα παιχνίδια του Τσίπρα με το Μακεδονικό
►Νέα έργα από τους ίδιους γνωστούς εργολάβους μέσω επεκτάσεων των συμβάσεων παραχώρησης
►Ποιοι και γιατί θέλησαν να πλήξουν τα ταχυδρομεια
►Εχρισαν αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση έναν πρώην κοινοτάρχη καταδικασμένο για απάτες
►Εθελοντές σκουπιδιάρηδες με μάσκες και φιάλες οξυγόνου
►Προσοχή στις δηλώσεις: Παγίδες μεγάλου φόρου για (χιλιάδες) ανέργους!
Ανοίγει κερκόπορτα για νομιμοποίησ η αυθαιρέτων σε αιγιαλούς-παραλίες
Τι προβλέπει το «πονηρό» νομοσχέδιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι και καθιστά απόλυτο άρχοντα τον υπουργό Οικονομικών
Aπό τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Το μάτι σε όσους έχουν αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό και την παραλία κλείνει πονηρά η κυβέρνηση. Το κυοφορούμενο νομοσχέδιο καθιστά ως… απόλυτο άρχοντα του αιγιαλού τον υπουργό Οικονομικών, καθώς από τα χέρια του θα περνούν πλέον όλες οι αποφάσεις για το τι μπορεί να νομιμοποιηθεί και τι όχι. Παράλληλα, πολλές από τις αρμοδιότητες που έχει αυτή τη στιγμή το λιμενικό σώμα θα «μετακομίσουν» στις υπηρεσίες δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτόν ανοίγει ορθάνοιχτα παράθυρο πολιτικής και προεκλογικής συναλλαγής τόσο με τους πολίτες όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ο υπουργός Οικονομικών θα αποκτήσει την εξουσία να κινεί σχεδόν αποκλειστικά τα νήματα γύρω από τον αιγιαλό.
Το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία από τις αρχές του 2017, έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί και αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων στους αιγιαλούς και στις παραλίες της χώρας, ενώ καθορίζει διαδικασίες αδειοδότησης ακόμα και για τέλεση γάμων στον αιγιαλό. Πολλοί εκτιμούν πως με την παροχή της δυνατότητας αξιοποίησης του αιγιαλού για νέες δραστηριότητες που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν θα ανοίξει ουσιαστικά η κερκόπορτα για αυθαιρεσίες και νομότυπες καταλήψεις του αιγιαλού, που θα λειτουργήσουν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της χρήσης του αιγιαλού από την κοινωνία.
Η διαδικασία
Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να παραχωρεί τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας επί μακρόν για να εξυπηρετήσει διαφορετικούς σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους και επιχειρηματικούς μέσα από μια διαδικασία. Με εφαρμοστικούς νόμους των δύο πρώτων Μνημονίων επετράπη για ορισμένο χρονικό διάστημα η νομιμοποίηση αυθαιρέτων του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στον αιγιαλό και την παραλία, δυνατότητα που πρόσφατα παρατάθηκε έως το 2020. Το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών επιφέρει μία σημαντική αλλαγή: Αναφέρει πως όταν λήξει η σύμβαση που έχουν υπογράψει το Δημόσιο, ο ΕΟΤ, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή ένας δήμος με οποιονδήποτε τρίτο για τη χρήση του αιγιαλού και διαπιστωθεί ότι αυτός στον οποίο είχε παραχωρηθεί η χρήση είχε χτίσει αυθαίρετα, τότε η απόφαση για τη διατήρηση ή μη των κατασκευών θα λαμβάνεται από τον υπουργό Οικονομικών. Η ίδια δυνατότητα δίνεται ακόμα και όταν ο ιδιώτης έχει «καταλάβει» χωρίς άδεια τον αιγιαλό ή την παραλία και έχει χτίσει παράνομες κατασκευές. Προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση είναι ο «νόμιμος διακανονισμός» της αποζημίωσης της αυθαίρετης χρήσης με την τοπική κτηματική υπηρεσία. Στη συνέχεια, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής θα αποκτά τη δυνατότητα να συνάψει νέα σύμβαση με το Δημόσιο για την περαιτέρω εκμετάλλευση του χώρου.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς οι συγκεκριμένες διατάξεις θα ξεπεράσουν τον σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η τακτοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό και τις παραλίες απαγορεύεται, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν έχουν, άλλωστε, περάσει παρά μόνο λίγοι μήνες από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές και τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εντός αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό δεν δύναται να υπαχθούν, κατά κανόνα, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση. Στον παλαιό αιγιαλό -και μόνο κατ’ εξαίρεση του ως άνω κανόνα- επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δύο περιπτώσεις: Είτε να υφίστανται νομίμως, επί του ακινήτου, εμπράγματα δικαιώματα πολιτών, που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, είτε να εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης για την εξαίρεση των κτισμάτων, σύμφωνα με τη σχετική χάραξη. Οπως ανέφερε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στον αιγιαλό δύνανται να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές υπό τις εξής προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς: α) να πρόκειται για λιθόκτιστο κτίσμα που κατασκευάστηκε πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 1337/1983, β) να υπήρχε παλαιότερη χάραξη της γραμμής αιγιαλού και γ) το λιθόκτιστο κτίσμα να βρισκόταν εκτός ζώνης αιγιαλού, σύμφωνα με την παλαιότερη χάραξή του.
Δίνουν πράσινο φως για τέλεση γάμων και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων
Πέρα από αυτό, το νομοσχέδιο θα καθορίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων στον αιγιαλό, όπως είναι η τέλεση γάμων. Δραστηριότητες για τις οποίες μέχρι σήμερα άναβε «κόκκινο» το κράτος πλέον θα επιτρέπονται κανονικά με τη βούλα του υπουργείου Οικονομικών. Το αυστηρό πλαίσιο που διέπει την παραχώρηση του αιγιαλού για οποιαδήποτε χρήση φαίνεται ότι θα πάει περίπατο, με επιχειρηματίες κέντρων διασκεδάσεως σε κοσμικές και μη παραλίες να τρίβουν τα χέρια τους.
Δρομολογεί επίσης την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς, με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον καθορισμό των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται έργα στον αιγιαλό, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του λιμενικού σώματος επί του αιγιαλού με πέρασμά τους στη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση εντοπισμού καταπατήσεων και αυθαιρεσιών, αλλά και την παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες.
Κατά τα άλλα, οι γενικοί όροι για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, παραδείγματος χάρη για ξαπλώστρες και ομπρέλες, δεν αλλάζουν, προστίθεται όμως πλέον στις δραστηριότητες που επιτρέπονται και η εστίαση (καφέ – εστιατόρια). Θεσπίζεται, όμως, μια νέα διαδικασία για τον υπολογισμό του μισθώματος αιγιαλού και παραλίας, καθώς θα συνυπολογίζονται αντικειμενικές και μισθωτικές αξίες της περιοχής, με το είδος της δραστηριότητας, τη γεωγραφική περιοχή (ανάλογα με το τουριστικό ενδιαφέρον), το εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης και την περιβαλλοντική επίπτωση. Οι συντελεστές θα καθοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών.
Χαλαρώνουν οι διατάξεις για να… εφαρμόζονται!
Το πρώτο στίγμα του νομοσχεδίου έδωσε πριν από λίγο καιρό η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (φωτό). Κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα του αιγιαλού, αναγγέλλοντας την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου το επόμενο διάστημα, έπειτα από ένα διάστημα επεξεργασίας μεγαλύτερο του ενός χρόνου. Περιγράφοντας τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η κυρία Παπανάτσιου προανήγγειλε δύο βασικές κατευθύνσεις, την ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του αιγιαλού αλλά και τη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.
Η υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η απόλυτη απαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την ανομία, γι’ αυτό και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια. Ουσιαστικά παραδέχτηκε πως θα χαλαρώσουν ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει πιο αυστηρό, με την έννοια ότι θα εφαρμόζεται.
Αυτό το παράδοξο έχει προκαλέσει ανησυχία σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες. Από τη στιγμή που αποδεδειγμένα δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός προστασίας του αιγιαλού και της παραλίας, το επιχείρημα της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ ότι, εφόσον το καθεστώς χαλαρώσει θα μπορέσει να αστυνομευθεί πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά, φαντάζει τουλάχιστον αφελές.
Πώς γίνεται τακτοποίηση ακινήτων όπου υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες
Στο ίδιο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόβλεψη και για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε ακίνητα που έχουν περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες. Οταν, λοιπόν, για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υποβάλλεται ταυτόχρονα υπαγωγή για νομιμοποίηση τμήματος αυτού και διατήρηση του υπόλοιπου τμήματος, η άδεια νομιμοποίησης εκδίδεται εφόσον δεν υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων.
Στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται παράβολο για το σύνολο της επιφάνειας του αυθαιρέτου και ενιαίο ειδικό πρόστιμο μόνο για την επιφάνεια αυτού, που δεν νομιμοποιείται.
Στην περίπτωση, τώρα, κατά την οποία για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υφίσταται στατική εξάρτηση που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης:
■ το τμήμα που παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του νόμου και να διατηρηθεί για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον νόμο μετά την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου, που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του,
■ το τμήμα που πληροί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή εκείνες που ίσχυαν κατά τον χρόνο ανέγερσής του και είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί μετά την απομάκρυνση ή καθαίρεση του άνω αναφερόμενου τμήματος δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του νόμου με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για τη μελλοντική δυνατότητα στατικής επάρκειας και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος υποβάλλεται συμπληρωματικά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού.
Παράταση έως 8 Οκτωβρίου στις εκπτώσεις για τις παραβάσεις
Τα καλά νέα για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων συνεχίζονται, καθώς παρατείνεται μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2018 η δυνατότητα νομιμοποίησης κτισμάτων και πολεοδομικών παραβάσεων με έκπτωση 20% επί του προστίμου.
Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/Ε.Ε. περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και άλλες διατάξεις», που ήδη έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και εισάγεται την Τρίτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση έως 20% εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, ενώ όσοι υπαχθούν στον νόμο από τις 9 Οκτωβρίου 2018 μέχρι τις 8 Απριλίου 2019 θα εξασφαλίσουν έκπτωση της τάξεως του 10%. Αναλυτικά, μετατίθενται οι καταληκτικές προθεσμίες υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων στις διατάξεις του ν.4495/2017, οι οποίες συνεπάγονται κατά περίπτωση μείωση και αύξηση του οφειλόμενου ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 20% και 10%.
1. Το πρόστιμο μειώνεται:
■ κατά 20%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου έως τις 8/10/2018,
■ κατά 10%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από τις 9/10/2018 έως και τις 8/4/2019,
■ κατά 10%, όταν ο αιτών υποβάλει τη μελέτη στατικής επάρκειας.
2. Αντίθετα, το ειδικό πρόστιμο αυξάνεται:
■ κατά 10%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από τις 9/4/2019 έως και τις 8/10/2019,
■ κατά 20%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου μετά τις 9 Οκτωβρίου 2019,
■ κατά 10%, αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.