► ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ψήφισαν νομοσχέδιο του υπ. παιδείας που θεωρεί… άχρηστο τον έλεγχο στους εκπαιδευτικούς
► Οι πτυχιούχοι δεν θα μπορούν να διδάξουν! Με το ανελέητο σφυροκόπημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τα κόμματα, πλην σαφώς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., δεν στήριξαν το νομοσχέδιο, επιμένοντας ότι εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες και είναι απόρροια της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να καταργήσει ό,τι θετικό υπάρχει, όπως την αξιολόγηση και τον θεσμό των σχολικών συμβούλων.
Από την άλλη, αυτό που υποστήριξε με πάθος η κυβέρνηση διά του Κώστα Γαβρόγλου είναι ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτέλεσε το ιδεολογικό άλλοθι και το βασικό εργαλείο που οδήγησε σε απολύσεις και διαθεσιμότητες. «Εχουμε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, η Πολιτεία έχει ηθική υποχρέωση να βελτιώνει τις εργασιακές τους συνθήκες και όχι να τους κουνά το δάχτυλο» είπε ο υπουργός Παιδείας.
Ανεπιτυχής προσπάθεια
Μάλιστα, προχώρησε και σε αρκετές νομοτεχνικές βελτιώσεις, προσπαθώντας, ανεπιτυχώς όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, να κάμψει τις αντιδράσεις. Σε όσα ανακοίνωσε ο υπουργός περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις θητείες, ώστε όσα στελέχη έχουν ως σήμερα διανύσει πέραν της μίας θητείες, αυτές να λογίζονται ως μία και να έχουν δυνατότητα για ακόμη μία θητεία, και η επαναφορά της μαγνητοφωνημένης συνέντευξης.
Να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε πως θα καταργήσει κατά προτεραιότητα το σχέδιο νόμου διότι «ξηλώνει» χρήσιμες και δοκιμασμένες στον χρόνο δομές και δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ο δε Α. Γεωργιάδης κατηγόρησε την ηγεσία του υπ. Παιδείας για την επιλογή να φέρει με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως «σίγουρα στα 130 άρθρα του κρύβει ρουσφέτια, αλλιώς δεν εξηγείται να το καταθέσετε μεσάνυχτα Παρασκευής για να το φέρετε άρον άρον στη Βουλή».
Την ίδια ώρα, τους τόνους ανέβασε και η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας για μεθοδεύσεις, έλλειψη αξιοκρατίας και συριζοποίηση της εκπαίδευσης. Μάλιστα, άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, με τον Κ. Γαβρόγλου να παρεμβαίνει και να υποστηρίζει πως «υποτιμά την κοινωνία να λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι ορμητήρια ανομίας».
Οι πτυχιούχοι δεν θα μπορούν να διδάξουν!
Αφαιρείται η διδακτική επάρκεια από τους αποφοίτους των παιδαγωγικών σχολών με ακόμη μία αιφνιδιαστική τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, το οποίο καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο αποκόπτει στην ουσία την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια από τον βασικό κορμό του πτυχίου, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να πρέπει να ανέβουν ακόμη ένα «σκαλοπάτι» για να μπορούν να διδάξουν, αφού θα αναγκάζονται να παρακολουθούν μια επιπλέον ομάδα μαθημάτων. Αυτό σημαίνει ότι η παιδαγωγική επάρκεια θα πιστοποιείται με ξεχωριστή βεβαίωση πέρα από το πτυχίο, ακόμα και στις Παιδαγωγικές Σχολές.
Η τροπολογία βρίθει ασαφειών, αφού δεν ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι με όσους έχουν ήδη αποφοιτήσει, καθώς η κάθε σχολή ξεχωριστά θα αποφασίζει για το αν θα τους δώσει τη νέα πιστοποίηση ή αν θα πρέπει να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα. Πάντως, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που ακόμη μία φορά, κατά την πλέον προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, κατατέθηκε τελευταία στιγμή, αναφέρεται πως στόχος είναι η «εκλογίκευση» της διδακτικής επάρκειας.