Καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καιρικών φαινομένωνΤον Μάιο του 2018, τότε που η Θεσσαλονίκη πνίγηκε στην κυριολεξία, έσπασαν όλα τα ρεκόρ βροχόπτωσης των τελευταίων 88 χρόνων. Στις 10 Μαΐου 2018, επιχειρηματίες είδαν τους κόπους μιας ζωής να παρασύρονται από τους ορμητικούς χειμάρρους, στους οποίους είχαν μετατραπεί οι δρόμοι, και να καταλήγουν στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Υπήρξαν εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων από υπόγειους χώρους, μαθητές απεγκλωβίστηκαν από τον Λευκό Πύργο από άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι έκοψαν τα σιδερένια παράθυρα του μνημείου, τα εργοτάξια του μετρό λειτούργησαν σαν πισίνες και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα!
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, τον περασμένο Μάιο έπεσαν συνολικά 148,7 χιλιοστά βροχής – συμπεριλαμβανομένης της νεροποντής της 10ης Μαΐου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής που έχει καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη από το 1930, τη χρονιά για την οποία υπάρχουν για πρώτη φορά αξιόπιστες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μετρήσεις για την πόλη. Σημειώνεται ότι ο σταθμός είναι ο δεύτερος παλαιότερος που λειτουργεί στη χώρα.
Πολύ νερό σε λίγο χρόνο
Την ίδια στιγμή, όπως λέει ο επικεφαλής του εργαστηρίου, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων στη χώρα έχουν αλλάξει γενικότερα τα τελευταία χρόνια: Οι συνολικές ποσότητες νερού είναι μεν παρόμοιες με παλαιότερες περιόδους, παρατηρούνται όμως πιο μεγάλοι όγκοι νερού σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 10 Μαΐου, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας «δέχτηκε 72 χιλιοστά νερού».
Οπως είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ, «είναι σαν να παίρνουμε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου, να ρίχνουμε 72 λίτρα νερού μέσα σε μια ώρα και να περιμένουμε από τον υδροφόρο αυτόν ορίζοντα να απορροφήσει το νερό».
Οπως σχολίασε ο κ. Καρακώστας, η Μάνδρα Αττικής τον περασμένο Νοέμβριο δέχτηκε περίπου την ίδια ποσότητα νερού που έπεσε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου.