Νέες θυσίες 18,48 δισ. έως το 2022!

Βαρύς ο λογαριασμός στο Μεσοπρόθεσμο για συνταξιούχους και ασφαλισμένους! Στα 4,06 δισ. (και με όρους) τα αντίμετραΣοκ και δέος σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019-2022. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα νέο Μνημόνιο με μέτρα που είχαν προψηφιστεί και που θα ισχύσουν από φέτος μέχρι το 2022, ακυρώνοντας έτσι το αφήγημα της καθαρής εξόδου.

Ο λογαριασμός για τους πολίτες προβλέπει αιματηρές θυσίες περίπου 5 δισ. ευρώ για καθένα από αυτά τα χρόνια, καθώς και μια αόριστη υπόσχεση για ελαφρύνσεις και αντίμετρα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Σωρευτικά, την εν λόγω τετραετία θα κοπούν από τους συνταξιούχους, τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία συνολικά 18,48 δισ. ευρώ (3 δισ. το 2019, 5,02 δισ. το 2020, 5,31 δισ. το 2012 και 5,11 το 2022). Από τις μειώσεις αυτές 11,88 δισ. ευρώ θα προέλθουν την επόμενη τετραετία από τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές έως 18% επί της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει σε σχέση με τα παλαιά ποσά (πριν από τον επανυπολογισμό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου). Λόγω των συγκεκριμένων αιτιών (επανυπολογισμός και επιπλέον μείωση έως 18%), μόνο το 2019 οι συνταξιούχοι θα χάσουν συνολικά 2,88 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει το 2020 ο βαρύς πέλεκυς της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που προβλέπεται να αποφέρει πάνω από 1,92 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Από την άλλη πλευρά, το ΜΠΔΣ προβλέπει ότι τα (επίσης ήδη ψηφισμένα) αντίμετρα θα ανέλθουν συνολικά στα 4,059 δισ. ευρώ έως το 2022, αντιστοιχώντας σε περίπου 1 δισ. ανά έτος. Η ενεργοποίησή τους προϋποθέτει ότι θα επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προβλέψεις για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα. Ειδικότερα, στα μέτρα του ΜΠΔΣ περιλαμβάνονται:

• Η μείωση των κύριων συντάξεων από το 2019.
• Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις, η οποία θα φτάσει έως και το 18% του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης, από το 2019.
• Η μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων την περίοδο 2019-2021.
• Η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, με συμπερίληψη των ετήσιων καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών στο φορολογητέο εισόδημα.
• Η μείωση κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου εισοδήματος των 1.900-2.100 ευρώ, που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το μέτρο αυτό, το οποίο ισοδυναμεί με μείωση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, θα ισχύσει από το 2020.
Στα αντίμετρα, που προβλέπονται από το 2019, περιλαμβάνονται:
• Χορήγηση επιδόματος στέγασης σε 600.000 νοικοκυριά με χαμηλά ετήσια εισοδήματα.
• Εφαρμογή του προγράμματος «Βρεφονηπιακή Φροντίδα».
• Εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στην υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση.
• Αύξηση του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων.
• Εφαρμογή προγραμμάτων εργασίας για στοχευμένες ομάδες ανέργων.
• Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ή τη σημαντική μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για τα άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Στα αντίμετρα που προβλέπονται από το 2020 προβλέπονται:
• Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% έως 30% υπό προϋποθέσεις.
• Μείωση από το 22% στο 20% του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος εφαρμόζεται σε ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.
• Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ και σημαντική μείωσή της για εισοδήματα από 30.000,01 έως 65.000 ευρώ.

«Εγγύηση» στους τροϊκανούς 25 δισ. δημόσιας περιουσίας

Κρατική περιουσία 25 δισ. ευρώ θα μπορούν να ρευστοποιούν οι δανειστές αν το ελληνικό Δημόσιο δεν καταφέρει να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ που εισέπραξε με το τρίτο Μνημόνιο.
Tο άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει ειδική ρήτρα που δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές να ρευστοποιούν τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία που έχουν περάσει στο Κατοχικό Ταμείο, ήτοι στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ).

Με το συγκεκριμένο άρθρο ουσιαστικά τροποποιείται η δανειακή σύμβαση του 2015 με τον ESM και δίνονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις προς τους αρμόδιους παράγοντες.
Η τροποποίηση αυτή ουσιαστικά αποφασίστηκε κατά την τρίτη αξιολόγηση και πλέον τίθεται σε εφαρμογή, αφού το «Κατοχικό Tαμείο» πλέον ενεργοποιήθηκε.

Φοροκίνητρα για προσλήψεις και καινούργιες επιχειρήσεις

Φορολογικά κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπονται στις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται η αύξηση κατά 50% της έκπτωσης των ποσών των εργοδοτικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για όλες τις νέες θέσεις εργασίας μισθωτών πλήρους απασχόλησης που δημιουργούν οι επιχειρήσεις, προβαίνοντας σε προσλήψεις προσωπικού. Δηλαδή, κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος κάθε επιχείρησης θα αφαιρείται από τα ακαθάριστα έσοδά της ποσό ίσο με το 150% των καταβληθεισών εργοδοτικών εισφορών για όλους τους νεοπροσληφθέντες μισθωτούς υπαλλήλους της, οι οποίοι έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης! Ετσι, όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν μισθωτούς εργαζομένους πλήρους απασχόλησης θα έχουν σημαντική μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων τους.

Επιπλέον, για κάθε νεοϊδρυόμενη επιχείρηση προβλέπεται κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πλήρης απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ!
Περιελήφθησαν, ακόμη, ορισμένες άλλες ενδιαφέρουσες φορολογικές ρυθμίσεις, που προβλέπουν ότι:
• Στα ημερομίσθια των εργαζομένων που απασχολούνται για λιγότερο από έναν χρόνο θα επιβάλλεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος 5%.
• Οι δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για τα ασφαλιστικά συμβόλαια επενδυτικού χαρακτήρα θα θεωρούνται πλέον τεκμήριο προσδιορισμού του ετήσιου εισοδήματός του (τεκμαρτή δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα