Ματαιώθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των Γιούνκερ – Τουσκ, ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν υιοθέτησαν τα συμπεράσματα του συμβουλίουΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Οι -μάλλον συγκρατημένες- δηλώσεις, που έκαναν νωρίς χθες το μεσημέρι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, προσερχόμενοι στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα έλεγε κανείς ότι έμοιαζαν περισσότερο με την καταγραφή του «χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου», παρά με οτιδήποτε άλλο.
Κανείς τους δεν εμφανιζόταν ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την έκβαση της συζήτησης, και, με έναν τρόπο, επιβεβαιώθηκαν. Το μεγάλο «αγκάθι» δεν ήταν άλλο, βέβαια, από τη διαβούλευση γύρω από τη μεταναστευτική κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής της, θέμα μόνιμης διαφωνίας το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της Ενωσης. Αργά το βράδυ, η βόμβα μεγατόνων που συγκλόνισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έπεσε τελικά από την πλευρά της Ιταλίας, η οποία είχε ήδη προειδοποιήσει ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, τότε δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο, μπλοκάροντας το σύνολο των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου.
Οπως σημείωσε μάλιστα στη λιτή ανακοίνωσή του, χθες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα». Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που επρόκειτο να παραχωρήσουν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, αναβάλλοντάς την για σήμερα, μετά το πέρας της συνόδου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το ιταλικό βέτο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν ούτε τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άλλα θέματα, που αφορούσαν την άμυνα και το εμπόριο.
«Προφητικός» αποδεικνυόταν χθες βράδυ, πάντως, ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος σε χθεσινό άρθρο του στον «Guardian» χαρακτήριζε τη σύναξη των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες «σύνοδο κορυφής αποφασιστικής σημασίας», προειδοποιώντας ότι «η απουσία συμφωνίας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Ενα οικοδόμημα που και ο τελευταίος Ευρωπαίος πολίτης καταλαβαίνει εύκολα πλέον ότι, όταν η συζήτηση πηγαίνει στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων σε επίπεδο ευρωζώνης, δείχνει να πατά γερά στα θεμέλιά του, αλλά μοιάζει ετοιμόρροπο όταν οι ισχυροί του Βορρά καλούνται να διαμοιραστούν ευθύνες για ζητήματα, όπως το Προσφυγικό, με τους γεωγραφικά και οικονομικά πιο αδύναμους εταίρους τους.