Ερώτηση στη Βουλή για τον πρ. πρωθυπουργό και τις σχέσεις του με την ΕΡΓΟΣΕ και τους «μεγαλοεργολάβους»Ερώτηση-βόμβα για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο κατέθεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, τονίζοντας: «Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανένας υπουργός έκανε τίποτα, για να σταματήσει το πάρτι των “διαιτησιών”».
Ο κ. Νικολόπουλος υποστηρίζει: «Με τροπολογίες που είχαν καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χατζηδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου και συμπεριελήφθησαν σαν άρθρα στους Νόμους 4155/2013 και 4177/2013, θεσπίστηκε, με το πρόσχημα της “επιτάχυνσης του χρόνου εκτέλεσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων”, η δυνατότητα προσφυγής στη “διαιτησία” για την επίλυση διαφορών που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.
Δόθηκε, μάλιστα, με τους παραπάνω νόμους η δυνατότητα προσφυγής στη “διαιτησία” και για διαφορές σε συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν από την ισχύ των παραπάνω νόμων, χωρίς να υπάρχει σ’ αυτές σχετική νομοθετική ή συμβατική πρόβλεψη, ακόμη και για διαφορές που είχαν προκύψει πριν από αυτούς τους νόμους».
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι αυτή η αναδρομικότητα της «διαιτησίας» ήταν φωτογραφική για συμβάσεις όπως η αμαρτωλή σύμβαση 470/2007 της ΕΡΓΟΣΕ, προκειμένου να «ξεπλυθούν», με επαίσχυντες «διαιτησίες» του τριμελούς «Διαιτητικού Δικαστηρίου», στο οποίο συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος ως «επιδιαιτητής» και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Σταθόπουλος ως «διαιτητής» εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ για τα κακουργήματα που καταλόγιζε στους «εθνικούς εργολάβους» η «Εκθεση Ελέγχου» του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Οπως τονίζει ο κ. Νικολόπουλος ο ορισμός αυτός εγείρει ερωτήματα και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, αφού αφενός ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται, αμέσως μόλις του δίνεται η δυνατότητα από την τροποποίηση της νομοθεσίας, πρόθυμος και έτοιμος να διοριστεί «επιδιαιτητής» σε διαφορές του Ελληνικού Δημοσίου και των «εθνικών εργολάβων» και αφετέρου επιδικάζει στους «νταβατζήδες» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος (!!!).
Αλήθεια, είναι νόμιμο και ηθικό ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να επιτρέπει στον σύμβουλό του για θέματα Δικαιοσύνης, να είναι «επιδιαιτητής» και οι αποφάσεις του να ωφελούν τους «εθνικούς εργολάβους» και να ζημιώνουν το Δημόσιο, δηλαδή τη δόλια την πατρίδα και τον φτωχοποιημένο Ελληνα φορολογούμενο;
Ο κ. Νικολόπουλος ρωτά, τέλος, και ζητεί απαντήσεις στα παρακάτω:
1) Γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι οι «διαιτησίες» στοίχισαν μέχρι τώρα στην ΕΡΓΟΣΕ πάνω από 65.000.000 ευρώ και στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν υπερβεί ήδη τα 140.000.000 ευρώ;
2) Πόσο στοίχισαν μέχρι σήμερα οι «διαιτησίες» σε εργολαβίες άλλων φορέων;
3) Γιατί ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανένας υπουργός του δεν έκανε τίποτα, για να σταματήσει η λεηλασία δημόσιου χρήματος μέσω της «διαιτησίας» στα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους δημόσια έργα, που θεσμοθέτησε το 2013 η κυβέρνηση της διαπλοκής Σαμαρά – Βενιζέλου;
4) «Προτίθεσθε, έστω και τώρα, να αναλάβετε κυβερνητική πρωτοβουλία για να καταργηθεί η “διαιτησία” και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς όσον αφορά την επίλυση διαφορών που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων;» ρωτά ο κ. Νικολόπουλος.