Επισημοποίησε τη νέα διάσπαση στην Κεντροαριστερά η απόφαση για αποχώρηση του κόμματος του Σταύρου ΘεοδωράκηΗ διάσπαση του Κινήματος Αλλαγής, λίγους μόλις μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριό του και την εκλογή προέδρου, είναι και επίσημα από χθες γεγονός. Το Ποτάμι με απόφαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων ενέκρινε την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη και οριστικοποίησε το «διαζύγιο» με τη Φώφη Γεννηματά. Υπέρ της αποχώρησης από το ΚΙΝ.ΑΛ. τάχθηκαν 97 στελέχη του Ποταμιού, κατά 16 και πέντε ψήφισαν λευκό. Τον Οκτώβριο θα γίνει συνέδριο, στο οποίο θα αποφασιστούν πολιτικές θέσεις και συνεργασίες, και θα τεθεί το θέμα της ηγεσίας του Ποταμιού.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι. Στη Χαριλάου Τρικούπη περίμεναν αυτή την εξέλιξη και απάντησαν «προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν».
Ωστόσο, το μέλλον για το Ποτάμι δεν είναι βέβαιο και μάλιστα -εν μέσω έντονης φημολογίας για προσέγγιση με την κυβέρνηση, λόγω της ταύτισης για το Σκοπιανό- δεν έλειψαν οι εντάσεις χθες, καθώς ορισμένες αναφορές στελεχών για την επόμενη μέρα ενόχλησαν τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος παρενέβη τονίζοντας: «Ολοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα απέρριψε και τα σενάρια συμφωνίας με τη Ν.Δ.
Στήριξη
Την επιλογή του «διαζυγίου» με τη Χαριλάου Τρικούπη στήριξαν οι βουλευτές του Ποταμιού με διαφορετικό σκεπτικό και προοπτική ο καθένας, με τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Κύρκο πάντως να κάνει την έκπληξη, καθώς μαζί με τον Γιάννη Μεϊμάρογλου ζήτησε να εξαντληθούν τα περιθώρια παραμονής του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για δυναμική επιστροφή του Ποταμιού. Ο Σπύρος Δανέλλης έκανε αυτοκριτική για τις τελευταίες τοποθετήσεις του και τόνισε ότι παραμένει σταθερή η θέση του για ένα ενωμένο και δυνατό Ποτάμι. Ο Γιώργος Αμυράς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να δηλώσει το Ποτάμι ότι ανήκει στον χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού και πρότεινε στις επόμενες ευρωεκλογές να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν. Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.
Κριτική σε επιλογές του Ποταμιού και του ΚΙΝ.ΑΛ. έκανε ο Σπύρος Λυκούδης, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού. «Δεν θα μείνω ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα που λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο αρχηγός» σημείωσε ο κ. Λυκούδης και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι. Μεταξύ των στελεχών του Ποταμιού που διαφώνησαν με τον Σταύρο Θεοδωράκη και θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής είναι η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος.