Κριτική από τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ) αλλά και από τα συνδικάτα δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για ορισμένες από τις αλλαγές που προωθεί με το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου υποστηρίζει ότι, εφόσον το σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει, τότε θα γίνεται «ελεύθερα η μαύρη εργασία και οι παρανομίες γύρω από αυτή».
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, με το νομοσχέδιο «απαλλάσσονται των ποινών οι παραβάτες για την αδήλωτη εργασία αντί ευτελούς ποσού». Οι εργοδότες, υποστηρίζει, «θα έχουν το δικαίωμα να παρανομούν, να μη δηλώνουν τους εργαζομένους, αλλά, όταν αποκαλυφθούν, πάλι θα έχουν το δικαίωμα, αντί των προστίμων, να προσλάβουν τον μισθωτό για τρεις μήνες έως έναν χρόνο και να τη γλιτώνουν».
Ο κ. Νικολάου εκτιμά ότι απαιτούνται διαφορετικού είδους παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν: α) Ποινικές κυρώσεις, β) διοικητικές κυρώσεις, γ) κίνητρα ενθάρρυνσης για μαζικές προσφυγές εργαζομένων, δ) αντικίνητρα για μερική απασχόληση και ε) πραγματική ενίσχυση του ΣΕΠΕ.
Σημειώνεται ότι με το νέο νομοσχέδιο προωθείται η δυνατότητα μείωσης των προστίμων έως 30% σε εργοδότες οι οποίοι απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους, εφόσον τους προσλάβουν από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.