Στην τελική ευθεία ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης

Οι ανατροπές που φέρνει στο λύκειο το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και στον τρόπο εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματαΑνατροπές στο λύκειο, αλλά και στον τρόπο εισαγωγής σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, που θα διαφοροποιήσουν τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που βασίστηκε στην εισήγηση των επτά «σοφών» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 

Αναλυτικότερα, καθιερώνονται το εθνικό απολυτήριο, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου σε μικρό αριθμό σχολών ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης. Ωστόσο, η βασική παράμετρος που θα εξακολουθεί να υπάρχει και στο νέο σύστημα είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία θα παραμείνουν τέσσερα.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται η αύξηση των διδακτικών ωρών (έξι ανά εβδομάδα) στα μαθήματα όπου θα εξετάζονται οι μαθητές για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Ακόμα, οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εξεταστούν και σε ένα επιπλέον, προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στις σχολές και ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα παραμείνουν όπως και στο ισχύον σύστημα, ανάλογα με την κατεύθυνση των υποψηφίων, δηλαδή Αρχαία Ελληνικά, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά κ.λπ.

Την ίδια ώρα, κομβικός θεωρείται ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου το εθνικό απολυτήριο. Θα λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα -ή πέντε, ανάλογα με την επιλογή του μαθητή- και σε πολύ μικρότερο ποσοστό οι επιδόσεις στα ενδοσχολικά μαθήματα.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου μόνο με το απολυτήριο σε ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν περάσει το «φίλτρο» των εξετάσεων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς αυτές τις ημέρες εξετάζονται κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες. Παράλληλα, επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής, θα είναι η αναβάθμιση του λυκείου και ανέφερε ότι ήδη από φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση στον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και της Β’ Λυκείου για τις προαγωγικές εξετάσεις, ώστε «να είναι πιο ουσιαστικές».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα