Οι επιστροφές αποκάλυψαν την απάτη των φοροτεχνικών

Τουλάχιστον 100 υποθέσεις με δήθεν ευεργέτες βρήκε το ΣΔΟΕ, οι οποίοι έκλεψαν από το κράτος 5.000.000 €Παρίσταναν τους ευεργέτες του κράτους για να το…κλέβουν! Πρόκειται για μια υπόθεση σκανδαλώδους απάτης, με φοροτεχνικούς που, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις, εισέπρατταν εκατομμύρια επιστροφών φόρου, επικαλούμενοι δωρεές για τη μείωση του δημόσιου χρέους, την οποία αποκάλυψε το ΣΔΟΕ.

Το λαβράκι βγήκε όταν μελέτησαν δεκάδες τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων ετών, οι οποίες οδηγούσαν σε επιστροφές φόρου 5.000.000 ευρώ. Οι έρευνες που άρχισαν ύστερα από εισαγγελική παραγγελία αφορούν τουλάχιστον 100 υποθέσεις, αλλά οι αρμόδιες Αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, που αφορούν μικρότερα ποσά.

Το κύκλωμα, δοκιμάζοντας τα όρια ασφαλείας του TAXISnet, λειτουργούσε ως εξής: υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τα οποία δηλώνονταν ως εισόδημα σημαντικά ποσά από τόκους καταθέσεων. Στη συνέχεια δηλώνονταν τα ίδια ποσά ως δωρεά προς τον λογαριασμό απόσβεσης του δημόσιου χρέους. Η δωρεά αυτή προσέφερε έκπτωση φόρου ύψους 20% του ποσού που δηλωνόταν. Ετσι, ενώ προέκυπτε εισφορά αλληλεγγύης για το ποσό των τόκων που δηλωνόταν ως εισόδημα, το ποσό της έκπτωσης από τη δηλούμενη δωρεά οδηγούσε σε επιστροφή φόρου. Ετσι και γινόταν. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κύκλωμα άρχισε με τη δήλωση μικροποσών προκειμένου να δοκιμάσει τις «αντιστάσεις» του TAXISnet και στη συνέχεια αποθρασύνθηκε, δηλώνοντας σημαντικά ποσά.

Οι έρευνες έχουν αρχίσει από το ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν η υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων ήταν σε γνώση των φυσικών προσώπων στο όνομα των οποίων υποβάλλονταν, ενώ διερευνάται και ο τρόπος με τον οποίο οριστικοποιούνταν οι τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς την προσκόμιση στην Εφορία των σχετικών δικαιολογητικών. Να σημειωθεί ότι από τη φετινή φορολογική δήλωση (φορολογικό έτος 2017) ο κωδικός 075 για την έκπτωση φόρου μέσω δωρεάς στο Δημόσιο για την απόσβεση του δημόσιου χρέους έχει κλειδωθεί λόγω κατάργησης της σχετικής φοροαπαλλαγής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στήνονται κομπίνες με επιστροφές φόρου. Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί επιτήδειοι οι οποίοι υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις αλλοδαπών μέσω TAXISnet, από τις οποίες προέκυπτε πλασματική επιστροφή φόρου μέσω δήλωσης εικονικών εισοδημάτων και φόρων που παρακρατήθηκαν. Εξαιτίας και αυτών των κρουσμάτων προχώρησε η αυτόματη προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα