Στο ΝΑΤΟ εξετάζουν ήδη πώς μπορούν να μειώσουν την επιρροή των Ρώσων στο κρατίδιο χωρίς να ενταχθεί στη Συμμαχία!Αποστολή στις Βρυξέλλες
Ανδρέας Κούτρας
Η αίσθηση που επικρατεί για το Σκοπιανό στις αίθουσες και στους διαδρόμους της έδρας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εκεί όπου ολοκληρώθηκε χθες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας παρουσία και του Πάνου Καμμένου, είναι ότι μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος της Κυριακής πολύ δύσκολα μπορεί να προχωρήσει πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών.
Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Ζ. Ζάεφ, ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν εξασφαλίζει επ’ ουδενί στήριξη για τις συνταγματικές αλλαγές και οι κάλπες δείχνουν μονόδρομος, με το μέλλον του Σκοπιανού πρωθυπουργού να είναι αβέβαιο.
Αυτός είναι ο λόγος που στη Συμμαχία επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το πώς τα Σκόπια θα μπορούσαν να «προστατευτούν» από την επιρροή και την παρέμβαση της Ρωσίας, δεδομένου μάλιστα ότι η Μόσχα απειλεί με προσφυγή στον ΟΗΕ αν προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και συζητείται είναι η υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων και των χωρών που συνορεύουν μαζί τους, με εγγυητή τις ΗΠΑ. Δηλαδή, μία συμφωνία Σκοπίων, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΗΠΑ.
Το σκεπτικό
Το σκεπτικό της πρότασης αυτής είναι, αφού δεν μπορεί να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας και άρα να προωθηθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, να υπογραφεί μια διακρατική συμφωνία «ασφαλείας» για τα Σκόπια, αλλά και την περιοχή των Βαλκανίων. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις αναφέρθηκε επανειλημμένα στα Σκόπια με το όνομα FYROM.
Κατά άλλα, η εικόνα που υπάρχει στο ΝΑΤΟ για την Ελλάδα, όπως την εισέπραξε και ο Πάνος Καμμένος, είναι θετική, τόσο γιατί η χώρα μας τηρεί το 2% των αμυντικών δαπανών, κάτι που δεν κάνουν πολλές χώρες-μέλη, όσο και γιατί η Ελλάδα αποτελεί, όπως είπε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «όαση σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αναπτύσσεται η διμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, όταν οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Αγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ. Η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία είναι επιφυλακτική, και αυτό φάνηκε από την αντιμετώπιση που είχε στη σύνοδο χθες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Με τον Ακάρ συνομίλησε ο κ. Καμμένος. Ο Ελληνας υπουργός τού έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, εν όψει και του «πολέμου της τσιπούρας».
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα για τη Συμμαχία και μάλιστα με τις νέες δυνατότητες που δίνονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως στον Βόλο, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και πολύ σύντομα στην Καλαμάτα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροσκαφών. Η Ελλάδα πλέον αποτελεί μία όαση σταθερότητας στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.