«Sold out» τα μαθήματα των σχολείων του ΟΑΕΔ

Διετείς σπουδές με μισθό, πρακτική και αποκατάσταση σε κομμωτική, ζαχαροπλαστική, γραφικές τέχνεςΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Το αδιαχώρητο επικρατεί στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ. Το αυξημένο ενδιαφέρον των σπουδαστών να μάθουν μια τέχνη, όπως αυτή του υδραυλικού, του ζαχαροπλάστη και της κομμώτριας, και μάλιστα επ’ αμοιβή, έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν τα θρανία και στις αίθουσες να μην πέφτει καρφίτσα!
Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που λαμβάνουν οι μαθητές κατά τη δίχρονη διάρκεια των σπουδών τους.

Οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ, όπως λένε καθηγητές στη «δημοκρατία», εγγυώνται μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, αφού η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας αγγίζει ακόμα και το 100%.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Μακεδονίας Δημήτρη Καραμπέρη, «όποιος τελειώσει τις σπουδές του πιάνει απευθείας δουλειά». «Αυτό συμβαίνει γιατί ήδη κατά τα δύο χρόνια των σπουδών τους οι μαθητές μας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πρακτική άσκηση το πρωί και το μεσημέρι να παρακολουθούν τη θεωρία. Δουλεύουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και συνεχίζουν στις ίδιες δουλειές και μόλις τις ολοκληρώσουν» σχολιάζει ο κ. Καραμπέρης.

Οι σχολές με τη μεγαλύτερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας είναι: Ζαχαροπλαστικής, Γραφικών Τεχνών και Σχεδιασμού, Κομμωτικής και Αισθητικής και Βοηθών Φαρμακείου.

Η ένδυση

Την ίδια ώρα, λόγω ΟΑΕΔ πολλοί παραδοσιακοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι το ύφασμα και η ένδυση, «ανασταίνονται». Για παράδειγμα, στη 2η ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο σχολείο πανελλαδικά με 500 μαθητές, λειτουργεί το μοναδικό τμήμα με το παραπάνω αντικείμενο. «Οι μαθητές μας είναι νικητές γιατί επιλέγουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα σπουδών» σχολιάζει η Αγγελική Φιλιππίδου, διευθύντρια της ΕΠΑ.Σ.

Σημειώνεται πως πρόσφατα δύο ομάδες μαθητών του σχολείου, των Τμημάτων Αισθητικής και Κομμωτικής, συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και ανάμεσα σε 100 ομάδες κέρδισαν την 5η και τη 13η θέση, αντίστοιχα.

Στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ δικαίωμα εγγραφής έχουν άτομα ηλικίας 16-23 ετών. Πανελλαδικά, στις 50 ΕΠΑ.Σ. που λειτουργούν παρακολουθούν μαθήματα περίπου 10.000 νέοι σπουδαστές.
Στις τέσσερις ΕΠΑ.Σ. της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο στα θρανία κάθονται 1.600 άτομα.

Οι μαθητές λαμβάνουν μηνιαίο μαθητικό επίδομα 250-300 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν επίδομα στέγασης που φτάνει ακόμα και τα 150 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα