«Eroica» για πρώτη φορά στο σανίδι με ροκ πινελιές

Το λυρικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σε σκηνοθεσία της Γιολάντας ΜαρκοπούλουΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα

Το υπέροχα λυρικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη «Eroica» μεταφέρεται για πρώτη φορά στο σανίδι, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Η γνωστή σκηνοθέτρια παρουσιάζει την περίοδο αυτή στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τη θεατρική εκδοχή του κειμένου, φέρνοντάς το στο σήμερα και διανθίζοντάς το με… ροκ πινελιές.

«Είναι ένα κείμενο του οποίου το ανέβασμα αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθότι είναι ένα μεγάλο έργο» λέει στη «δημοκρατία» η κυρία Μαρκοπούλου. «Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο θέατρο. Εμείς αυτό που έχουμε κάνει εδώ είναι να το μεταφέρουμε στο σήμερα, κρατώντας τόσο τη βασική πλοκή του όσο και τους βασικούς χαρακτήρες του. Εχουμε διατηρήσει τη γλώσσα του Πολίτη, αλλά ο τρόπος που έχει γίνει η διασκευή μαρτυρά ότι υπάρχει μια πιο σύγχρονη πνοή στην παράσταση. Ξέρετε, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Προσπάθησα να κάνω κάτι που να δίνει υπόσταση και νόημα στην ίδια την ιστορία του Πολίτη, με έναν τρόπο που μου έβγαινε οργανικά. Εκεί έγκειται και η χρυσή τομή. Δηλαδή, το να μη χάνεις το πνεύμα και τη μαγεία που φέρνει το κείμενο του Πολίτη, αλλά συγχρόνως να κάνεις κάτι που να μπορεί να παρακολουθήσει ο θεατής και να βυθιστεί σε αυτό».

Η πρώτη επαφή με τον θάνατο και τον έρωτα, και η ανάγκη του να γίνει κανείς ήρωας είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θίγονται στο εμβληματικό κείμενο του Κοσμά Πολίτη, όπου τα παιδιά πρωταγωνιστές καλούνται να περάσουν από την παιδικότητα στην ενηλικίωση με σκληρό τρόπο.
«Αυτός ο πρώτος έρωτας εμπεριέχει γλύκα, φόβο, αγωνία, πίκρα, πάθος και τρέλα. Μοναδικά συναισθήματα, τα οποία προσπάθησα να μεταφέρω» στην παράσταση» εξηγεί η σκηνοθέτρια, τονίζοντας πως σε αυτήν έχουν χρησιμοποιηθεί ροκ ήχοι.

Βοηθός του Κακογιάννη

«Λογοτεχνία για μένα δεν είναι μόνο ο λόγος, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι που δεν μιλιέται. Ξέρετε, ο απόηχος του λόγου καμία φορά μπορεί να δημιουργήσει πολύ έντονες στιγμές». Η σκηνοθέτρια, η οποία στα πρώτα βήματά της υπήρξε βοηθός του αξέχαστου Μιχάλη Κακογιάννη, που είχε παρουσιάσει το εν λόγω έργο στο σινεμά, ομολογεί πως το ανέβασμα του «Eroica» ήταν κάτι που την απασχολούσε χρόνια τώρα.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί όσοι έχουν δει μέχρι σήμερα την παράσταση μιλούν θετικά για αυτήν. Επίσης, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι και άνθρωποι που δεν είχαν διαβάσει το βιβλίο το αγάπησαν μέσα από την παράσταση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα