Αντισυνταγματικές επίμαχες διατάξεις του, σύμφωνα με τον Αλέξη ΜητρόπουλοΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος
Βόμβα» στα θεμέλια του μνημονιακού ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να μπει με την καθαρογραφή της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ, εάν επαληθευτεί η πληροφορία της ΕΝΥΠΕΚΚ βάσει της οποίας μια σειρά διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου θα κριθεί αντισυνταγματική. Στο ενδεχόμενο αυτό θα υπάρξουν νέες διεκδικήσεις αναδρομικών, κυρίως από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και από τις αυξημένες εισφορές που κατέβαλλαν αυτοαπασχολούμενοι με υψηλά εισοδήματα.
Στην ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Ενωσης, αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/2016 σε αρκετά από τα άρθρα του». Οπως είναι γνωστό, ενώπιον των μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν συζητηθεί στις 4 Οκτωβρίου του 2017 προσφυγές φυσικών προσώπων και συλλογικοτήτων που είχαν ζητήσει την ακύρωση επιμέρους άρθρων του.
«Οι διασκέψεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν προ καιρού ολοκληρωθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως «οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί (μάλιστα και με ισχυρές μειοψηφίες), η καθαρογραφή βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται η δημοσίευσή τους, καθώς φαίνεται, εντός ολίγων ημερών».
Το σκεπτικό
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Επιστημονικής Ενωσης, μεγάλο τμήμα του σκεπτικού των υπό έκδοση αποφάσεων αφιερώνεται στο ζήτημα της αναδρομικότητας των διεκδικήσεων για όσες διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου κριθούν αντισυνταγματικές. Φαίνεται ότι οι ανώτατοι δικαστές έχουν καταλήξει στο ίδιο ακριβώς σκεπτικό με αυτό της υπ’ αριθμόν 2287/2015 απόφασης, δηλαδή την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των διατάξεων για τις περικοπές των συντάξεων του β΄ Μνημονίου και την κατάργηση των δώρων.
Οπως διευκρίνισε στη «δημοκρατία» ο κ. Μητρόπουλος, αναδρομικά από τις μειώσεις στις συντάξεις και από τις υπέρογκες εισφορές που κατέβαλλαν τα προηγούμενα 2,5 χρόνια αυτοαπασχολούμενοι (όπως γιατροί, μηχανικοί και νομικοί) με υψηλά εισοδήματα, από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και μετά (13 Μαΐου 2016), θα έχουν μόνο όσοι έχουν -ή θα έχουν- υποβάλει αγωγές ή ορθές αιτήσεις μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης. Για τους υπολοίπους, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει τις αδικίες από την ημέρα καθαρογραφής της απόφασης και μετά.
Επίσης, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, εάν το ΣτΕ κρίνει επίμαχες διατάξεις του ν. 4387/20116 αντισυνταγματικές, το υφιστάμενο πλαίσιο του δημόσιου Ασφαλιστικού, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τους μνημονιακούς νόμους, θα καταρρεύσει.
Σύντομα, είτε η σημερινή είτε η επόμενη κυβέρνηση θα κληθούν να βρουν τρόπους για να επιστρέψουν τα κλεμμένα (με νέα επώδυνα μέτρα, όπως έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες) και να διαμορφώσουν έναν νέο ασφαλιστικό νόμο.