Τυρί στη φάκα της Κομισιόν η χείρα βοηθείας στη Ρώμη

Μοσκοβισί: Δίπλα στους Ιταλούς η Ε.Ε., βαρίδι για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη ο προϋπολογισμός τουςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Παράθυρο διαλόγου φαίνεται πως έχει ανοίξει ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες, με φόντο πάντα τη σύγκρουση που ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού.
Χαρακτηριστικό είναι πως τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στην Ιταλία με βάση τα οποία η κυβέρνηση Κόντε φέρεται ότι ετοιμάζεται να προβεί σε τροποποιήσεις του οικονομικού σχεδιασμού της για το 2019, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τον πυρήνα των προεκλογικών εξαγγελιών της. Αν οι τροποποιήσεις αυτές, βέβαια, θα είναι ικανές να πείσουν τους Ευρωπαίους να μην προβούν σε κυρώσεις σε βάρος της Ρώμης, είναι ένα ζήτημα που μένει να φανεί τις επόμενες μέρες.

Διάλογος

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φανούμε υπεύθυνοι τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς τους πολίτες μας» δήλωσε ο Λουίτζι ντι Μάιο. Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να βρει μια λύση, αλλά δεν μπορεί και να αθετήσει τις υποσχέσεις της, διότι δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμιζε ότι, αν μπορέσουν να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι, ασφαλώς και θα γίνει, προορίζοντας τα χρήματα αυτά ει δυνατόν για επενδύσεις. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να πει πως η κοινωνική σταθερότητα μετρά περισσότερο από την οικονομική.

Πιο… μαλακή στις τοποθετήσεις της για τη δημοσιονομικά ατίθαση Ιταλία εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες και η Κομισιόν. Χαρακτηριστική της αλλαγής (;) στάσης των Ευρωπαίων ήταν η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε λόγο για το χέρι που τείνουν οι Βρυξέλλες στη Ρώμη.
«Εξακολουθούμε να τείνουμε το χέρι» σημείωσε ο επίτροπος, ενώ κατέταξε το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού μεταξύ των μεγάλων αβεβαιοτήτων που βαραίνουν την περίοδο αυτή την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, μαζί με τις εμπορικές εντάσεις και το Brexit. «Οι αλλαγές (στον προϋπολογισμό) είναι δυνατές και είναι απαραίτητες» επέμεινε ο Μοσκοβισί, κάνοντας έμμεση, πλην όμως σαφή, αναφορά στις δηλώσεις που έχουν κάνει οι Ιταλοί τις τελευταίες ώρες, ότι είναι ανοιχτοί σε ένα λιγότερο υψηλό έλλειμμα στο σχέδιο του προϋπολογισμού τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα