Θέμα χρόνου ένα τσουνάμι στο Αιγαίο

Σεισμοί και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις απειλούν την Ελλάδα! «Θωράκιση» ζητούν οι επιστήμονεςΤην ανησυχία της για τον ενδεχόμενο κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι στις ελληνικές θάλασσες εκφράζει η επιστημονική κοινότητα, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό που έπληξε τις ακτές της Ινδονησίας. Σύμφωνα με τον δόκτορα Δημήτρη Σακελλαρίου, ερευνητή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ειδικό στην τεκτονική / θαλάσσια γεωλογία, περιοχές όπως ο Κορινθιακός Κόλπος, το βόρειο και το νότιο Αιγαίο καθώς και τα νησιά του Ελληνικού Τόξου (Ιόνιο, Κρήτη, Ρόδος) έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από μεγάλα ή και καταστροφικά τσουνάμι, και έχουν αυξημένη επικινδυνότητα λόγω της υψηλής σεισμικότητάς τους.

Οι έως τώρα έρευνες, όπως λέει, δείχνουν ότι στις ελληνικές θάλασσες συνυπάρχουν και οι τρεις βασικές παράμετροι που χρειάζονται για να εκδηλωθούν κατολισθήσεις: Πρόκειται για τις υποθαλάσσιες πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, την έντονη σεισμικότητα και τα πολλά ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα, καθώς επίσης και την απόθεση ιζημάτων με ασταθή ισορροπία στις υποθαλάσσιες πλαγιές.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Σακελλαρίου, στο παρελθόν πολλές από τις κατολισθήσεις στην Ελλάδα έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί σεισμική δόνηση ή ηφαιστειακή έκρηξη. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει το μικρό τσουνάμι που πλημμύρισε τη βόρεια πλευρά της πόλης της Ρόδου τον Μάρτιο του 2002, μια κατολίσθηση στις εκβολές του ποταμού Μεγανίτη στον δυτικό Κορινθιακό Κόλπο, που προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας 12 ανθρώπους τον Φλεβάρη του 1963, καθώς και το τσουνάμι που σημειώθηκε στις ακτές του Αιγίου χωρίς θύματα την 1η Ιανουαρίου 1996.
Πολλά άλλα τσουνάμι, προσθέτει, προκλήθηκαν από μεγάλες ή πολλαπλές υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που πυροδοτήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς.

«Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη όλες τις απαντήσεις για τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο εκδηλώνεται μια υποθαλάσσια κατολίσθηση με ή χωρίς σεισμική δόνηση, ούτε για το πώς ακριβώς θα δημιουργηθεί και θα διαδοθεί το πιθανό τσουνάμι» αναφέρει, προσθέτοντας ότι απαιτούνται ο σχεδιασμός μιας εθνικής ερευνητικής πολιτικής και η αντίστοιχη χρηματοδότηση της συστηματικής έρευνας και χαρτογράφησης του βυθού των ελληνικών θαλασσών για την εκτίμηση των υποθαλάσσιων γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί και τα τσουνάμι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα