Ετοιμότητα για τις νέες προκλήσεις των Τούρκων

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί της έντασης στο Αιγαίο η ΤουρκίαΜε παράνομη Navtex που εξέδωσε αναγγέλλει έρευνες του σκάφους «Μπαρμπαρός» σε περιοχή που περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανοιχτά του Καστελόριζου και μέρος της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία έστειλε επίσης μαχητικά αεροσκάφη της χθες να πετάξουν πάνω από το Φαρμακονήσι και τη νήσο Παναγιά (Οινούσσες).

Στο Πεντάγωνο υπάρχει ετοιμότητα και παρακολουθούνται με προσοχή όλες οι τουρκικές κινήσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ναυτική παρουσία στο νότιο Αιγαίο και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την κυπριακή ΑΟΖ, με την εντολή να μην επιτραπεί στο «Μπαρμπαρός» και στη συνοδεία του να παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι κάτι που είχε επιχειρηθεί και πρόσφατα από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να αναλαμβάνει δράση και να αποτρέπει παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία έχει ισχύ από χθες μέχρι και αύριο τα ξημερώματα. Μέχρι και χθες το απόγευμα, πάντως, το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, με επιστολή του η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλει τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού σκάφους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα