Δύο γλυκά που έχουν σχετικά κοντινές θερμίδες, με αρκετά διαφορετική όμως διατροφική αξία • Με την υπογραφή του Μιχάλη ΚεφαλογιάννηΗ αιώνια μάχη των Χριστουγέννων είναι: κουραμπιές ή μελομακάρονο; Είναι και τα δύο αγαπημένα γλυκά των γιορτών, τα οποία βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια ήδη από τις αρχές του μήνα.
Το ερώτημα είναι ποιο να επιλέξουμε; Πρόκειται για δύο γλυκά που έχουν σχετικά κοντινές θερμίδες, με αρκετά διαφορετική όμως διατροφική αξία.
Ενα μέτριο μελομακάρονο γύρω στα 50 γρ. αποδίδει 160-180 kcal, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα κουραμπιέ αποδίδει γύρω στις 250 kcal. Επομένως, η ίδια ποσότητα σε μελομακάρονα δίνει λιγότερες θερμίδες από τον κουραμπιέ.
«Εάν δούμε την ανάλυση της συνταγής κάθε γλυκού, τα μελομακάρονα υπερέχουν ποιοτικά, καθώς περιέχουν αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, χυμό πορτοκαλιού και μπαχαρικά, ενώ ο κουραμπιές περιέχει αλεύρι, βούτυρο και αρκετή άχνη ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μελομακάρονο να έχει κυρίως καλά μονοακόρεστα λιπαρά, απαραίτητα ω-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε, λόγω του ελαιολάδου και των καρυδιών, ενώ ο κουραμπιές έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά λόγω του βουτύρου, κάτι που σχετίζεται με την αυξημένη χοληστερόλη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα» εξηγεί η Εύα Τσάκου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Επίσης, όπως η ίδια αναφέρει, το μελομακάρονο λόγω του μελιού περιέχει και κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ. Από την άλλη πλευρά, ο κουραμπιές λόγω των αμυγδάλων και του αβγού περιέχει βιταμίνη Ε, κάποια ποσότητα σε καλά λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μικρή ποσότητα βιταμίνης Α και D.
«Οσον αφορά τη διατροφική αξία, το μελομακάρονο αποτελεί καλύτερη επιλογή από τον κουραμπιέ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, καθώς δεν παύει να είναι γλύκισμα με αρκετές θερμίδες σε μικρό όγκο τροφίμου» προσθέτει.
Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία μελομακάρονων με διαφορετικές συνταγές, που αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο.
«Στην αγορά κυκλοφορούν μελομακάρονα με σοκολάτα άσπρη, μαύρη ή γάλακτος, τα οποία θερμιδικά είναι πιο αυξημένα σε σχέση με την παραδοσιακή συνταγή και καλό είναι να αποφεύγονται» αναφέρει η ίδια. Από την άλλη, οι κουραμπιέδες δεν έχουν δεχτεί τόσο έντονες τροποποιήσεις και τους βρίσκουμε κατά κύριο λόγο με την κλασική συνταγή τους ή με αρώματα μαστίχας, κανέλας ή με κάποιον άλλον ξηρό καρπό, πέραν του αμυγδάλου, με αποτέλεσμα οι παραλλαγές του κουραμπιέ να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη θερμιδική διαφορά.
Πιο υγιεινή συνταγή
Τα μελομακάρονα μπορούν να γίνουν περισσότερο υγιεινά κυρίως με τη μείωση της ποσότητας του ελαιολάδου και τη μείωση της ποσότητας του μελιού, κάτι που θα σας εξοικονομήσει και αρκετές θερμίδες, πέρα από τη συνολική μείωση της συνταγής σε λιπαρά και σάκχαρα.
«Στη θέση του μελιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη μαύρη ζάχαρη με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό του εμπορίου και στέβια, και μπορείτε να κρατήσετε 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι για το άρωμα» προτείνει η κυρία Τσάκου.
Οσον αφορά τον κουραμπιέ, το βούτυρο είναι πολύ εύκολο να αντικατασταθεί με φυτική μαργαρίνη light χωρίς trans λιπαρά, η οποία έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το βούτυρο, ώστε να μειώσετε τόσο τις θερμίδες όσο και τα κορεσμένα λιπαρά.
Επιπλέον, πέρα από ξηρούς καρπούς, μπορείτε να προσθέσετε και αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες ή cranberries, για να μειώσετε τις θερμίδες και να αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά της συνταγής.
Προσοχή στην ποσότητα
Από καθαρά θερμιδικής πλευράς, μπορεί κάποιος να καταναλώνει ένα μικρό μελομακάρονο ή έναν μικρό κουραμπιέ ανά ημέρα, αρκεί να μειώσει κάτι άλλο στη διατροφή του, ώστε να μη δει το βάρος του να αυξάνει.
«Ωστόσο, είναι προτιμότερο να προσπαθήσετε να μείνετε στα τρία τεμάχια την εβδομάδα, καθώς και ο κουραμπιές και το μελομακάρονο αποτελούν γλυκίσματα με αρκετά σάκχαρα και λιπαρά. Επομένως, τα καταναλώνουμε για απόλαυση και όχι στο πλαίσιο της καθημερινής διατροφικής ρουτίνας μας» επισημαίνει η κυρία Τσάκου.