Η «μάχη» του ’93 μεταξύ Παπανδρέου – Μητσοτάκη

Ο Ανδρέας κατηγόρησε τον τότε πρωθυπουργό ότι αποδέχθηκε δημόσια τη διπλή ονομασία

Από την
Κατερίνα Κανάκη

29 Μαρτίου 1993. Τα αίματα έχουν ανάψει για τα καλά στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιτίθεται με σφοδρότητα στον αιώνιο πολιτικό αντίπαλό του και πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό, στο πλαίσιο της σχετικής πρότασης δυσπιστίας την οποία κατέθεσε.

Η συζήτηση σφραγίστηκε από το έντονο τετ α τετ ανάμεσα στους δύο άνδρες. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι αποδέχθηκε δημόσια τη διπλή ονομασία, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφτασε στην αποδοχή ονομασίας που περιλαμβάνει και το όνομα της Μακεδονίας. Και προχωρεί τώρα στην αποδοχή διαδικασιών οι οποίες ενθαρρύνουν την προκλητική προβολή των πιο απαράδεκτων και προκλητικών αξιώσεων κατά της Ελλάδας» ανέφερε.

Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι «έχει ήδη εξαγγείλει και την ελληνική συμφωνία για το κατά τη γνώμη του πιθανό αποτέλεσμα: Βόρεια Μακεδονία, Ανω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία ή κάτι παρόμοιο. Αλλωστε το σύστημα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού, όπως δήλωσε ο ίδιος, ποιος θυμάται έπειτα από ένα, πέντε ή 10 χρόνια. Ποιος θυμάται», όπως ανέφερε από το βήμα, για να λάβει το έντονο χειροκρότημα από τα βουλευτικά έδρανα του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «διαμελισμός αυτής της Δημοκρατίας θα μας δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στην περιφέρεια. Πέραν της αποσταθεροποίησης, θα μας δημιουργήσει το πρόβλημα ενδεχομένως της μεγάλης Βουλγαρίας και της μεγάλης Αλβανίας».

Υπερασπίστηκε, μάλιστα, με πάθος τη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας πως «η Ελλάς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί η Δημοκρατία αυτή να αποτελεί την εστία μιας εχθρικής προπαγάνδας εναντίον μας». Σημειωτέον, η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε τα μεσάνυχτα με 152 ψήφους κατά και 145 υπέρ. Αλγεινή εντύπωση είχε, μάλιστα, προκαλέσει η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη βουλευτική έδρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ατυχείς χειρισμούς» στην υπόθεση των Σκοπίων και το ΠΑΣΟΚ για «αδιαλλαξία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα