Επίδομα ενοικίου: Εγκρίθηκε η καταβολή της πρώτης δόσης

Ποσό 82.800.000 € θα εκταμιευθεί την εβδομάδα πριν από το Πάσχα για όσους «πέρασε» η αίτησή τους έως τις 31 ΜαρτίουΠοσό ύψους 82.800.000 ευρώ θα εκταμιευθεί την εβδομάδα πριν από το Πάσχα (σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας) για την κάλυψη της πρώτης δόσης του επιδόματος στέγασης έτους 2019. Τα χρήματα θα δοθούν σε όσους δικαιούχους εγκρίθηκε η αίτηση για την επιδότηση ενοικίου έως 31 Μαρτίου.

Οι δικαιούχοι κάθε μήνα θα «κλείνουν» την τελευταία ημέρα του μήνα για να πληρώνονται έπειτα από 10-15 μέρες. Οσοι πληρωθούν πριν από το Πάσχα θα πάρουν αναδρομικά για τους τρεις πρώτους μήνες του 2019, ενώ αναδρομικά θα πληρωθούν και κάποιες αιτήσεις που θα γίνουν τον Απρίλιο και θα πληρωθούν τον Μάιο. Δεν θα ισχύει, όμως, η αναδρομικότητα για τις αιτήσεις που θα γίνουν τον Μάιο. Σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις υπολογίζεται να πληρωθούν περίπου 154.000 αιτήσεις. Οι συνολικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα το πρωί ανέρχονται σε 388.129, εκ των οποίων οι 199.814 εγκρίθηκαν. Σε κατάσταση αναμονής είναι 98.489, εκ των οποίων:

• Σε 52.157 αιτήσεις δεν πληρούνται τα κριτήρια εισοδήματος/ακίνητης περιουσίας/καταθέσεων/πολυτελούς διαβίωσης.
• Βρέθηκαν 1.572 αιτήσεις χωρίς εκκαθαρισμένη δήλωση ή κάτοικοι εξωτερικού.
• Δεν επιβεβαιώνεται η πενταετής διαμονή σε 21.237 αιτήσεις.
• Δεν επιβεβαιώνεται η πενταετής διαμονή (αλλοδαποί) σε 4.175 αιτήσεις.
• Δεν διασταυρώνεται η άδεια διαμονής (αλλοδαποί) σε 21.832 αιτήσεις.
Να σημειωθεί ότι το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα εισπράξουν πριν από τις γιορτές του Πάσχα από 210 έως 630 ευρώ.

Τι να προσέξετε

Οι δικαιούχοι του επιδόματος, προτού υποβάλουν την αίτηση, θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

• Η συναίνεση όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αίτησης.
• Σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι αλλοδαπός, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της.
• Από το εισόδημα που προσμετράται εξαιρούνται τα ποσά του επιδόματος παιδιού, των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος αναδοχής.
• Το επίδομα στέγασης δεν υπολογίζεται για την καταβολή του ΚΕΑ και του επιδόματος παιδιού.
• Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο, στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.
• Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεϊκές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους δήμους ή στα κέντρα κοινότητας. Ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο υπογεγραμμένο -με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής- από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού το έντυπο συναίνεσης που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος.
• Από την επιδότηση εξαιρούνται νοικοκυριά που είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, νοικοκυριά που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες ή μισθώνουν μέρος κατοικίας.

Ως γενικό κανόνα οι δικαιούχοι θα πρέπει να ξέρουν ότι τα μισθωτήρια που θα υποβάλουν στο ΤΑXISnet θα πρέπει να έχουν ημερομηνίες οπωσδήποτε μετά τις 30/09/2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα