Εχει «διάθεση» συνεργασίας ο Τζ. Ασάνζ με τις Αρχές

Εβδομήντα Βρετανοί βουλευτές ζητούν να εκδοθεί στη Σουηδία σε περίπτωση υποβολής αιτήματος και όχι στις ΗΠΑΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Ετοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές είναι ο 47χρονος ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, αν ανοίξει και πάλι η υπόθεση της σεξουαλικής επίθεσης. Αυτό δήλωσε χθες η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον σε συνέντευξή της στο Sky News, διευκρινίζοντας πως για την υπόθεση αυτή είχε συνεργαστεί και παλαιότερα με τις Αρχές και ότι ο «εγκλεισμός» του στην πρεσβεία του Ισημερινού δεν είχε σχέση με αυτές τις κατηγορίες. «Αν ήταν έτσι, γιατί δεν βγήκε έξω από την πρεσβεία πριν από δύο χρόνια, όταν η υπόθεση κατέπεσε;» σημείωσε η Ρόμπινσον, προς επίρρωση των ισχυρισμών της.

Οπως έχει γίνει ωστόσο γνωστό, η γυναίκα που τον κατηγορεί θέλει να ανοίξει εκ νέου η σουηδική έρευνα για την υπόθεσή της. Την ίδια ώρα την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, αν η χώρα υποβάλει σχετικό αίτημα, και όχι στις ΗΠΑ, ζητούσαν με επιστολή τους προς την κυβέρνηση περισσότεροι από 70 Βρετανοί βουλευτές, καθώς θεωρούν ότι η ενάγουσα θα πρέπει να «δει να της απονέμεται δικαιοσύνη».

Ο Ασάνζ, μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του, παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου, όπου κρίθηκε ένοχος για φυγοδικία, αδίκημα για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους. Η ποινή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Το απέσυρε παρανόμως

Το WikiLeaks με τη σειρά του κατηγόρησε τον Ισημερινό για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σε σχετική ανάρτησή του στο twitter ο ιστότοπος κατήγγειλε τον Ισημερινό ότι «απέσυρε παρανόμως το πολιτικό άσυλο που είχε δώσει στον Τζούλιαν Ασάνζ» και ότι κάλεσε τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες και για τον Σουηδό, στενό συνεργάτη του Ασάνζ, που συνελήφθη στον Ισημερινό ως ύποπτος για «ανατροπή του νυν προέδρου Λενίν Μορένο». Ο 36χρονος Σουηδός Ολα Μπίνι κατηγορήθηκε τελικά για κυβερνοεπίθεση και ο δικαστής διέταξε την προφυλάκισή του και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα