Πολιτικό σεισμό προκαλεί (και) στη Γερμανία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώνΟ θρίαμβος των Πρασίνων (που πρώτη φορά στην ιστορία τους τερμάτισαν δεύτεροι σε εθνική αναμέτρηση) και το «χαστούκι» στα παραδοσιακά συγκυβερνώντα κόμματα εξουσίας (Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες) αλλάζουν τους συσχετισμούς και δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος και πριν από τις εκλογές ήταν αντιμέτωπος με μια σαφή «κρίση ταυτότητας».
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι έσπευσαν μαζικά στις κάλπες -το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 62%-, θέλοντας να περάσουν στους κυβερνώντες το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θέλουν άλλο τα δύο μεγάλα κόμματα. «Ο μεγάλος συνασπισμός παραπαίει μετά την εκλογική αυτή βραδιά, ίσως και να κλονίζεται. Κινδυνεύει, καθώς (…) τα CDU και SPD τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους, και αυτή η αστάθεια μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει στη ρήξη» γράφει στον ιστότοπό του το «Der Spiegel».
Το σενάριο οι Σοσιαλδημοκράτες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές συζητείται όλο και περισσότερο! Βαθιά λαβωμένο, το SPD απέσπασε πρώτη φορά ποσοστό κάτω από το 20% (εξασφάλισε μετά βίας το 15,3% των ψήφων, έναντι 27% το 2014), ωστόσο αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στη συντριπτική ήττα στο ιστορικό του προπύργιο, τη Βρέμη, έπειτα από 73 ολόκληρα χρόνια! Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα σημάνει αυτό για την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, καθώς ηχούν ήδη οι «καμπάνες» περί αντικατάστασής της, με επικρατέστερο διάδοχό της τον Μάρτιν Σουλτς.
Σημαντική ήταν η ήττα και για την πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, αφού στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετείχε στη μετα-Μέρκελ εποχή είδε τα ποσοστά του CDU/CSU να πέφτουν κάτω από το 30%, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ. Eκτός από τους θριαμβευτές Πρασίνους, «μικροί νικητές» της εκλογικής αναμέτρησης αναδείχθηκαν οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι σχεδόν διπλασίασαν τα ποσοστά τους (5,4%, από 3% το 2014). Καθώς στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει «όριο εισόδου», εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξουν και τα μικρότερα κόμματα: το σατιρικό «Το Κόμμα» (Die Partei), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, το Κόμμα Προστασίας των Ζώων, το Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα της Οικογένειας και οι Πειρατές, με ποσοστά από 2,4% έως 0,7%.